Organisation minder om Chávez’ mørke sider

6. marts 2013 08:24 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Organisation minder om Chávez’ mørke sider
Billede mangler

VENEZUELA: Hugo Chávez’ præsidentembede var kendetegnet ved en »dramatisk koncentration af magt og en åbenlys tilsidesættelse af basale menneskerettigheder«.

 

Det skriver den internationale menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch i en skriftlig meddelelse få timer efter, at Venezuelas præsident, Hugo Chávez, tabte kampen mod kræft.

»Efter hans anden hele regeringsperiode havde magtkoncentrationen og udhulingen af menneskerettigheder givet regeringen frie tøjler til at intimidere, censurere og retsforfølge indbyggere, der kritiserede præsidenten og forsøgte at forpurre hans politiske agenda,« påpeger Human Rights Watch, der altid har haft en anstrengt forhold til Chávez – og omvendt.

I 2008 blev organisationens direktør, José Miguel Vivanco, udvist af Venezuela efter at have udgivet en rapport, der gjorde opmærksom på de mørke sider i et land, hvor medier sjældent er kritiske af frygt for repressalier.

»I de seneste år udnyttede præsidenten og hans tilhængere deres magtfulde position i en lang række sager, og de skadelige effekter kunne mærkes i hele sektorer i det venezuelanske samfund,« skriver Human Rights Watch.

Fra USA, Storbritannien og flere sydamerikanske lande er tonerne ganske anderledes. Den britiske udenrigsminister William Hague udtaler således, at han er trist over dødsfaldet.

»Som præsident for Venezuela i 14 år efterlader han et varigt indtryk hos sit folk og udenfor landets grænser,« er han citeret for i en udtalelse fra det britiske udenrigsministerium ifølge The Guardian.

Efter nyheden om Chavez’ død sagde USAs præsident, Barack Obama, at den amerikanske regering ønsker at starte på en frisk med Venezuela, der har haft en leder, der konsekvent har omtalt USA som »Imperiet i Nord«.

»På dette udfordrende tidspunkt med Hugo Chavez’ bortgang genbekræfter USA sin støtte til det venezuelanske folk og landets interesse i at udvikle et konstruktivt forhold til den venezuelanske regering,« lød det fra Obama ifølge Reuters.

Fra Chavez’ kontinent begræder en lang række statsledere dødsfaldet, navnlig Bolivias præsident, Evo Morales, der var en nær ven af Chávez og støttede hans evige kamp for »det 21. århundredes socialisme«. Morales, der kæmpede for at holde tårerne tilbage i en live-udsendelse på boliviansk stats-TV, sagde, at han og resten af regeringen er »knust over nyheden«.

»Det gør ondt, men vi må stå sammen i denne befrielsesproces, ikke kun for Venezuela, men for hele regionen. Chávez har aldrig været mere i live end nu,« sagde den bolivianske præsident, mens regeringen i Cuba understreger, at Chávez har »stået ved Fidels (Castro, red.) side som en sand søn«.

Ifølge Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, har verden mistet en »stor latinamerikaner«.

»Vi anerkender en stor leder, et uopretteligt tab og mest af alt en ven af Brasilien, en ven af det brasilianske folk,« lød det Dilma Rousseff, der selv har været ramt af en kræftsygdom.

Hugo Chávez blev 58 år.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu