Osama planlagde terror frem til sin død

1. maj 2012 09:59 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Osama planlagde terror frem til sin død
Billede mangler

Dokumenter fundet i huset, hvor Osama bin Laden blev dræbt for et år siden, viser et tæt samarbejde mellem al-Qaeda-ledere og talibanleder Mullah Omar.
Ifølge dokumenterne blev der flere gange diskuteret fælles operationer mod natostyrkerne i Afghanistan, den afghanske regering og mål i Pakistan, skriver avisen The Guardian.
Kommunikationen foregik angiveligt mellem Osama bin Laden, hans daværende næstkommanderende og nuværende leder af al-Qaeda, Ayman Zawahiri, og Mullah Omar, der menes at have opholdt sig i Pakistan, siden han flygtede fra Afghanistan, efter regimet kollapsede i 2001.
Dokumenterne viser en “betragtelig grad af ideologisk konvergens”, siger en kilde i Washington til The Guardian.
Dokumenterne risikerer at underminere håbet om succesfulde fredsforhandlinger i Afghanistan, hvor debatten blandt analytikere og politikere går på, om Taliban vil tilbyde al-Qaeda og ligesindede et fristed, eller om de kan overtales til at give afkald på terrorisme.
Ifølge eksperter er en mulighed, at selv om Omar har et stærkt forhold til Bin Laden og Zawahiri, så vil andre talibanledere se en tæt alliance eller samarbejde med al-Qaeda som dybt problematisk.
Både Storbritanniens statsminister David Cameron og USA’s udenrigsminister Hillary Clinton har sagt, at et politisk opgør, som involverer Taliban er nøglen til stabilitet i Afghanistan, når de vestlige soldater trækker sig ud i 2014.
Dele af kommunikationen i dokumenterne stammer fra år tilbage, mens andre angiveligt er fra få uger før Osama bin Laden blev fundet.
USA vil senere på ugen løfte noget af sløret for, hvad der lå på Osama bin Ladens computer og indholdet i dokumenterne, som amerikanske soldater tog med sig efter den operation i Pakistan, hvor de dræbte den eftersøgte al-Qaeda-leder.
– I dokumenterne talte han om “katastrofe efter katastrofe”, siger John Brennan, der er Barack Obamas øverste rådgiver inden for antiterror og sikkerhed.
Han fortæller, at dokumenterne har vist, at al-Qaeda havde store kvaler med at erstatte de ledere, som blev dræbt i USA’s operationer.
– I og med, at al-Qaeda mistede de dygtigste og mest erfarne kommandører så hurtigt, havde de problemer med at finde afløsere, siger Brennan.
Bin Laden var blandt andet bekymret for “fremkomsten af lavere placerede ledere, der ikke er så erfarne, hvilket vil føre til en gentagelse af de samme fejl”, citerede Det Hvide Hus’ antiterrorchef fra bin Ladens dokumenter.
– De kæmper med at tiltrække nye rekrutter. Moralen er lav, og vores efterretninger tyder på, at nogle af medlemmerne giver op og rejser hjem, fordi de er klar over, at det er en kamp, de aldrig kan vinde, siger Brennan.
– Kort sagt er al-Qaeda ved at tabe kampen. Og det vidste bin Laden.
Vestlige efterretningskilder regner med, at der er mindre end 100 al-Qaeda-tilknyttede militante i Afghanistan i øjeblikket.
Natten til onsdag dansk tid er det præcis et år siden, at amerikanske specialstyrker trængte ind i et hus i den pakistanske by Abbottabad og dræbte Osama bin Laden.
Kilde: AFP

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu