ANNONCE

Oscarvindende Holocaust-overlever død

8. juli 2019 09:39 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Den oscarvindende producer Artur Brauner døde søndag. Det var lysten til at lave film om jødeforfølgelsen under 2. Verdenskrig, der drev ham.

Søndag døde den oscarvindende filmproducer Artur Brauner. Han blev 100 år. Han var en af de mest kendte producere efter Anden Verdenskrig, og hans film bar præg af, hvad han selv oplevede under krigen.

For han og hans familie var jøder. Mens flere i hans familie ikke overlevede jødeforfølgelsen, så gjorde han. Og han har dedikeret sin lange filmkarriere til at fortælle om, hvordan livet så ud som jøde under Anden Verdenskrig.

Det skriver Hollywood Reporter.

Filmmogul

Den polskfødte Artur Brauner døde søndag. Hans nære familie oplyser, at han døde med et smil på læben. Han blev 100 år.

Han kan se tilbage på en karriere i filmbranchen, der har ført kæmpe succeser med sig. Hans karriere startede i 1949, hvor han oprettede produktionsselskabet Central Cinema Compagnie.

Det var hans oplevelser som jøde under Anden Verdenskrig, der drev ham til at starte selskabet med en mission om at videregivejøders oplevelse under Holocaust.

Oscarvindende

Blandt de mange efterkrigsfilm, producerede Artur Brauner også kommercielle hits, som han selv omtalte som ‘tra la la’-film. Det var tydeligt, at han brændte for fortællinger om Anden Verdenskrig.

Det var da også de film, der har medvirket til, at han har filmpriser stående på kaminhylden.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Filmene Angry Harvest om det Nazi-besatte Polen og filmen Europa Europe om en dreng, der ville skjule sit jødeophav ved at blive en del af nazisterne, blev begge nomineret til en oscar.

Men det var allerede i 1972, at Artur Brauner vandt en oscar for bedset udenlandske film for filmen The Garden of the Finzi Continis.

Æresmedalje

Filmproduceren har modtaget Tysklands nationale æresmedalje, mens han i 1990 modtog en pris for sit livslange arbejde i filmindustrien fra det tyske filmakademi.

Men en helt særlig ære for Artur Brauner er, at 21 af hans film om Holocaust bliver vist ved Yad Vashem Holocaust Memorial i Jerusalem. Det har været muligt at se dem siden 2009.

Han beskrev den ære, som kroningen af sit livs arbejde.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu