Minister vil fyre op under forsinkede studerende

4. februar 2013 08:29 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Minister vil fyre op under forsinkede studerende
Undervisningsminister Morten Østergaard (R). Foto: Facebook.
Morten Østergaard

Undervisningsminister Morten Østergaard (R) vil have de unge hurtigere igennem uddannelsessystemet. Foto: Facebook.

Der er behov for et opgør med, at studerende ender med at være både seks og syv år om at færdiggøre en femårig kandidatuddannelse.

 

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R), der netop er vendt tilbage fra forældreorlov, vil have de studerende til at tage et medansvar for, at de hurtigere kommer ud og bidrager til fælleskassen.

– Vi kan se, at især universitetsuddannede bruger noget mere end normeret tid, faktisk over et år ekstra i gennemsnit. På et tidspunkt, hvor vi ønsker at uddanne flere end nogensinde før og derfor også får meget større udgifter til SUen samlet set, der har vi behov for, at de studerende bidrager til, at den forsinkelse bliver nedbragt, sådan at man får SU til al den tid, man studerer, men at man også selv er med til at tage ansvar for, at det går fremad, siger Morten Østergaard.

Regeringen er stadig i gang med at overveje, hvordan den vil tilrettelægge en kommende reform af uddannelsessystemet, så ministeren vil endnu ikke lægge sig fast på konkrete forslag om for eksempel at skære i SUen.

– Der er ingen konkrete forslag i dag, fordi vi arbejder med en samlet reform. Men regeringen vil investere massivt i uddannelse, så vi får den bedst uddannede generation nogensinde. Men det gør også, at det er rimeligt at sige til de studerende, at vi skal undgå, at de havner i blindgyder, bliver unødigt forsinkede og bruger mere SU, end de reelt har behov for, siger Morten Østergaard.

I sidste uge foreslog landets universitetsrektorer, at hurtige studerende skal belønnes med ekstra SU, mens de, der for eksempel udskyder eksamener, skal straffes på SUen. Dette forslag vil ministeren endnu ikke tage stilling til.

– Jeg har ikke på regeringens vegne nogen konkrete forslag i dag, men vi lytter selvfølgelig til alle dem, der bidrager med konstruktive ideer til debatten, og det er det, jeg opfordrer til, at endnu flere vil gøre, siger Morten Østergaard.

Men om de studerende bliver ramt på pengepungen, er der altså ingen klare meldinger om.

– Danmark er det land i verden, der relativt set investerer mest i studieunderstøttelse, det vil vi også være, når reformen er færdig. Det skal ikke være pengepungen, der er afgørende for at få en uddannelse i Danmark, men vi skal samtidig sørge for at nedbringe forsinkelsen, så udgifterne ikke stiger på samme måde, som de ellers ville gøre, når vi skal uddanne mange flere, siger ministeren.

– Vi vil komme med et samlet reformudspil, hvor målet er at nedbringe forsinkelsen, sådan at de studerende træder tidligere ud på arbejdsmarkedet. Når den kommer, vil man se, hvad den samlede palet af forslag er, og det vil jeg ikke tage stilling til et for et.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu