Outsider-træner har lagt skandalen bag sig

8. februar 2013 10:57 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Outsider-træner har lagt skandalen bag sig
Billede mangler

Joken er nærliggende, når man hedder Paul Put. Men i sammenligning med den engang så frygtede cambodianske diktator og leder af Khmer Rouge Pol Pot, der var skyld i op mod tre millioner landsmænds død, blegner den belgiske træners forbrydelser. Trods alt.

 

Paul Put er landstræner for Burkina Faso, der overraskende er den ene part i finalen af Africa Cup of Nations, hvor modstanderne fra Nigeria på forhånd må regnes som favoritter.

Paul Put er også fundet skyldig i match fixing. Derfor udelukkede det belgiske forbund ham i tre år fra trænergerningen på belgisk jord, en karantæne, der først udløb i 2011.

Tilbage i 2005 var Put cheftræner i klubben Lierse, som ved to lejligheder stillede med reservespækkede hold i topkampe. Det skete tilsyneladende, fordi Put blev truet til det af et internationalt match fixing-syndikat, styret af den kinesiske forretningsmand Ye Zheyun.

Sagen er for Puts vedkommende foreløbigt endt med karantænen, men han er et af 40 mennesker, som stadig risikerer en dom ved belgiske domstole, når sagen kommer for retten i løbet af et par år.

Han fastholder selv, at han bare er en syndebuk, og at han ikke har været involveret i match fixing – som sådan:

– Det er det samme som med Lance Armstrong. Alle peger på Lance, men uden det er han den største mester. Jeg synes ikke, at det er i orden. Man er nødt til se på, hvad der foregår i fodbold. Der er masser store spillere på internationalt niveau, som er involveret i match fixing. Jeg synes, at det var værre i fortiden, og de her klubber har overlevet, siger Paul Put i et interview med The Guardian.

– Karantænen var forbundets beslutning. Man er nødt til at lave et eksempel, som hele verden kan se. Vi var alle overraskede over, at de kun tog en. Der var mere end 40 mennesker.

– Hele den belgiske fodboldverden var syg på det tidspunkt. Jeg blev truet af mafiaen, mit barn var ikke i sikkerhed. De truede mig med våben og den slags ting. Det er ikke rart at tale om, men det er virkeligheden, siger Paul Put.

– Jeg blev tvunget, men ‘at fixe kampe’ er store ord. På det tidspunkt havde holdet ingenting. Det var i en meget dårlig tilstand, der var intet håb, ingen penge, ingenting, lyder Puts forsvar.

– De fandt på en skør historie om match fixing, men andre hold gjorde det samme. Man ser en masse ting, og hvordan det foregår. Det var ikke med vores gode vilje – jeg er ikke en manager, jeg er bare en træner.

Put forlod Belgien efter skandalen og blev i første omgang landstræner i Gambia, hvor han blev fyret i efteråret 2011, da holdet ikke kvalificerede sig til Africa Cup of Nations.

Men i 2012 overtog han jobbet som landstræner i Burkina Faso, som han flot har ført hele vejen frem til søndagens finale.

– Jeg har arbejdet meget hårdt. Det har været en svær tid for mig, for min familie og mine venner.

– Jeg har kæmpet og arbejdet dag og nat, og nu har jeg i det mindste tilfredsstillelsen.

Foreløbigt gælder det søndag finalen mod Nigeria, hvor Paul Put vil høste endnu mere anerkendelse, hvis det lykkes at slå favoritterne.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu