ANNONCE

Over 700 danskere kortlagt i kinesisk database

15. september 2020 15:19 | Af: Newsbreak.dk

Et kinesisk firma har indsamlet data på en lang række prominente danskere. Justitsminister Nick Hækkerup og departementschef i Statsministeriet, Barbara Bertelsen, optræder i databasen.

Over 700 danskere kortlagt i kinesisk database
Justitsminister Nick Hækkerup er blandt danskerne i databasen. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix)

(Citathistorie fra Jyllands-Posten)

Ministre, toppolitikere, embedsmænd, momssvindlere, en realitystjerne og andre Facebook-brugere. Det er blot nogle af de over 700 danskere, der er at finde i en lækket kinesisk database ved navn Overseas Key Information Database, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af.

Databasen er udarbejdet af den kinesiske virksomhed Zhenhua, som er mistænkt af en række forskere for at have videregivet informationerne til virksomheder, der har tætte forbindelser til den kinesiske regering.

Ifølge forskeren bag datalækket, Christopher Balding, har den kinesiske virksomhed siden 2017 indsamlet oplysninger om 2,4 mio. prominente politikere, diplomater, meningsdannere og militærfolk verden over.

Topfolk i staten

Blandt de mange højt profilerede danskere i databasen er justitsminister Nick Hækkerup, departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen og departementschef i Udenrigsministeriet Lars Lose. Det samme er chefen for Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen, samt en række danske ambassadører og diplomater.

Jyllands-Postens gennemgang viser, at firmaet også har trukket informationer på de enkelte personers familierelationer.

De mange data indsamlet af Zhenhua blev for godt fire måneder siden lækket til den uafhængige, amerikanske forsker Christopher Balding, der med hjælp fra det australske cybersikkerhedsfirma Internet 2.0 har genskabt dele af databasen.

– De har opbygget en platform, der benytter sig af information, der er tilgængeligt på nettet, men også det, der ser ud til at være privat information. Det har de gjort for at bygge en database over betydningsfulde beslutningstagere, siger David Robinson fra Internet 2.0 til Jyllands-Posten.

Lukket ned

Ifølge det amerikanske medie Washington Post har det kinesiske firma haft flere samarbejder med store kinesiske virksomheder, der er tæt knyttet til den kinesiske regering og det kinesiske militær.

Jyllands-Posten har forsøgt at få en kommentar fra Zhenhua, men det er ikke lykkes, da firmaet har lukket deres hjemmeside og kontaktinformationer ned.

Men til det britiske medie, The Guardian, afviser en talsperson for virksomheden alle anklager om ulovlig opførsel.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu