Over 700 hoteller har haltende brandsikkerhed

25. september 2017 08:10 | Af: Newsbreak.dk

Ifølge en ny opgørelse fra Danske Beredskaber halter brandsikkerheden gevaldigt på mange ældre overnatningssteder.

I morgen er det et år siden, at Svinkløv Badehotel brændte ned til grunden. Og i den forbindelse har interesseorganisationen Danske Beredskaber undersøgt i brandsikkerheden på danske overnatningssteder, som er opført før år 2007. Det skriver DR.

Konklusionen er, at brandsikkerheden halter gevaldigt på de ældre danske overnatningssteder. I alt er der 739 steder, hvor brandsikkerheden ikke lever op til de standarder, som Danske Beredskaber anbefaler.

Et af de helt store problemer er manglende varslingsanlæg, som fortæller beboerne, at der er brand, eller et alarmeringsanlæg som automatisk tilkalder beredskabet.

Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber, er forfærdet over opgørelsen.

– Jeg vidste godt, at det stod skidt til på en del ældre overnatningssteder, men jeg er rystet over, at tallet er så højt, siger han til DR.

Det er Beredskabsstyrelsen, som har bedt Danske Beredskaber om at lave opgørelsen for at danne sig et overblik over situationen. Det fortæller kontorchef Susan Nissen.

– Hvis det viste sig, at det kun var på Svinkløv Badehotel, der var problemer, så var det meget at skærpe reglerne for alle andre hoteller, siger hun til DR.

Bryder ikke loven

Danske Beredskaber peger især på problemer ved ældre overnatningssteder med flere etager. Her anbefaler organisationen, at der er installeret et automatisk brandalarmeringsanlæg, men dette er ikke tilfælde i lidt over 73 procent af de tilfælde, man har undersøgt.

– Det er vores klare faglige vurdering, at steder med flere etager bør have denne type anlæg, så man bliver advaret, selv om man ligger og sover på en helt anden etage, end hvor det brænder, siger Bjarne Nigaard.

Men selvom Danske Beredskaber anbefaler, at alle overnatningssteder løbende opgraderes med brandtekniske installationer, bryder de ældre hoteller ikke loven, hvis de undlader af opdatere brandsikkerheden. I dag skal overnatningsstederne nemlig kun leve op til de sikkerhedstandarder, der blev krævet, da stedet blev opført.

I Svinkløv Badehotels tilfælde skulle man altså leve op til brandsikkerhedskravene for år 1925. Her blev det efterfølgende diskuteret, om et automatisk sprinkleranlæg kunne have reddet hotellet.

– På nogle overnatningssteder ser vi et sikkerhedsniveau, som vi ville ryste på hovedet af, hvis det blev opført i dag, siger Bjarne Nigaard.

Danske Beredskaber efterlyser nu en reaktion fra politisk side, så kravene opdateres for alle overnatningssteder til nutidens standarder.

– Vi har forsøgt at råbe vagt i gevær efter Svinkløv Badehotel. Nu er der sat tal på, som kun understreger vores bekymring, siger Bjarne Nigaard.

Opgørelsen er lavet på baggrund af data fra de 24 kommunale beredskaber i Danmark. Da overnatningsstederne i opgørelsen er af ældre dato, og mange af dataene ikke har været tilgængelig digitalt, er opgørelsen lavet med udgangspunkt i informationer og arkivmateriale, som beredskaberne i landet har adgang til.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu