Overlæge voldtog reservelæge igen og igen

11. januar 2017 15:22 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

En overlæge på et sygehus voldtog to gange en kvindelig reservelæge. Han straffes med tre år og tre måneders fængsel.

Overlæge voldtog reservelæge igen og igen
Retten i Næstved har idømt en tidligere overlæge en fængselsstraf på tre år og tre måneder for voldtægt og forsøg på voldtægt af en kvindelig reservelæge. Han straffes også for med overgrebene at have misbrugt sin stilling. Foto: Scanpix.

En tidligere overlæge på et sjællandsk sygehus idømmes tre år og tre måneders fængsel for to voldtægter og et voldtægtsforsøg mod en kvindelig reservelæge.

Anklager Susanne Bluhm havde egentlig lagt op til, at manden skulle have tre år og seks måneders fængsel, og hun fortæller til Newsbreak.dk, at dommen kan være blevet kortere end hendes mål, fordi manden i forvejen er blevet straffet på anden vis; han har mistet sin stilling og retten til at arbejde som læge.

Til gengæld straffen skærpet, fordi manden misbrugte sin stilling i forbindelse med de forskellige overgreb; han var kvindens overordnede, mens forholdene fandt sted, fra juni til december 2015.

Enig domsmandsret

Det var en enig domsmandsret i Retten i Næstved, der nåede frem til dommen. Overlægen fratages som nævnt også retten til at udøve lægegerning indtil videre, og han skal betale 100.000 kroner i erstatning til kvinden.

Overlægen blev fritstillet fra sit arbejde, efter at kvinden anmeldte overgrebene i april 2016. Han nægter sig skyldig i alle anklager og ankede dommen på stedet.

Sagen kort

Den første af voldtægterne er sket på et toilet på en bar i København i juni 2015. Sammen med flere kolleger tog både overlægen og reservelægen ind til baren efter en sommerfest.

De to gik sammen ud på toilettet. Kvinden gik frivilligt med, men på toilettet blev hun holdt fast og voldtaget, og hun forklarede, at hun havde svært ved at sige fra, fordi hun var fuld.

Den anden voldtægt skete på et kontor på sygehuset, da kvinden ville have overlægen til at kigge på billeder fra en skanning.

Her tvang han hende hen på en seng på kontoret, hvor han holdt hende fast og havde sex med hende, lød det fra anklageren.

Voldtægtsforsøget skete efter en julefrokost i november 2015, hvor flere læger valgte at overnatte på sygehuset. Overlægen kom ind på det kontor, hvor kvinden lå og sov efter festen, og han forsøgte at have sex med hende.

Det stoppede dog, da en kollega kom ind ad døren og opdagede de to. Kollegaen forklarede i retten, at kvinden virkede til at have det ubehageligt ved situationen.

Sjældent med den slags sager

Kvinden afgav forklaring for lukkede døre, hvorfor det ikke var muligt at høre hendes side af sagen. Anklageren henviste i retten dog til, at kvinden fortalte, at hun havde sagt fra.

Den tidligere overlæge dømmes også for i et tilfælde at have tvunget kvinden til oralsex på et kontor.

Dommer Line Bjørklund lagde vægt på, at kvindens forklaring virkede troværdig og sammenhængende. Desuden er det skærpende, at manden havde en stilling som overlæge.

Susanne Bluhm fortæller, at det er sjældent, at sager som denne dukker op; hvor en overordnet forgriber sig på sit personale.

– Jeg kan ikke huske, at jeg har haft en lignende sag i de 12 år, jeg har været ansat, fortæller Susanne Bluhm. Hun fortæller også, at der er tale om en relativt hård dom, målt imod, at manden blev dømt for forhold, der fandt sted, inden straffen for voldtægt blev skærpet.

Passende straf

“Normalt” vil en voldtægt, hvor gerningsmand og offer kender hinanden, udmønte sig i en straf på 15 til 18 måneders fængsel.

I dette tilfælde blev kvinden voldtaget mere end én gang og holdt fast fysisk. Begge dele trak op, og i sidste ende argumenterede anklageren altså for, at manden skulle sidde i fængsel i tre år og seks måneder, men hun er stadig tilfreds med dommen.

– Retten kan lægge vægt på det, som de synes. Retten har fundet, at hendes forklaring var troværdig, og at de andre vidner støttede op om det, siger hun til Ritzau.

 

Det er ikke muligt at nævne overlægens navn i sagen, da forsvareren har kæret en kendelse om navneforbud til landsretten

/ritzau/

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu