Overvægtige børn har det godt

27. februar 2013 15:35 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Overvægtige børn har det godt
Billede mangler

Overvægtige børn bliver mobbet og har ingen venner eller fritidsaktiviteter. Det er en fejlagtig opfattelse af børnenes trivsel, som en ny ph.d.-afhandling gør op med.

 

Ditte-Marie From fra Sundhedsfremme og Sundhedspædagogik på Roskilde Universitet er forfatter til afhandlingen. I den forbindelse har hun talt om trivsel med 39 overvægtige børn, som svarer overraskende entydigt.

»Børnene fortalte mig, at de har masser af venner. De er glade for at gå i skole, og de nyder deres fritidsaktiviteter. De har altså et lige så godt børneliv, som normalvægtige børn har,« siger forskeren.

Ifølge Ditte-Marie From bliver de positive fortællinger ofte glemt, når de voksne taler om overvægtige børns sundhed og trivsel. Den negative indstilling påvirker de indsatser, som blandt andet kommunerne sætter i værk over for børnene, mener hun.

»De arbejder ud fra en mangelpædagogik, hvor de fokuserer på alt det, de formoder børnene ikke kan, før de overhovedet har mødt dem. Vi er også nødt til at huske på, at de overvægtige børn har samme basale sundhedsviden som alle andre børn,« siger hun.

Derfor er det forkert at tale over hovederne på de overvægtige. I stedet mener Ditte-Marie From, at snakken skal tages i øjenhøjde med børnene. De voksne skal turde inddrage børnenes viden aktivt, så de kan hjælpe dem bedst muligt.

»Kommunerne er så forhippede på at formidle det ernæringsmæssigt korrekte og sunde budskab. De taler om mættede og umættede fedtsyrer, og det rammer slet ikke ind i børnenes hverdag og den måde de spiser på,« siger hun.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu