ANNONCE

Påbud hagler ned over udskældt plejehjem

21. juli 2020 17:34 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Plejehjemmet Kongsgården, der kom i fokus efter skjulte optagelser, får flere påbud fra styrelse.

Påbud hagler ned over udskældt plejehjem
Plejecenter Kongsgården i Viby i Aarhus har været i fokus efter en omstridt optagelse med en kvindelig beboer, som umiddelbart bliver behandlet uempatisk og ydmygende. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Scanpix

Styrelsen for Patientsikkerhed har givet flere påbud til plejehjemmet Kongsgården i Aarhus Kommune, der har været i fokus, efter at skjulte optagelser afslørede uværdig behandling af en beboer.

Det fremgår af styrelsens hjemmeside.

(De påbud kan du se samlet i en faktaboks længere nede i artiklen).

På hjemmesiden skriver styrelsen, at den var på besøg på Kongsgården 28. maj. Tilsynet var varslet.

“Baggrunden for tilsynet var, at styrelsen den 1. marts 2020 modtog en henvendelse fra Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune vedrørende bekymring for pleje- og behandlingsforholdene på plejehjemmet, står der videre.

– Ved tilsynsbesøget blev styrelsen opmærksom på, at plejeenheden havde gennemgående mangler i den social- og plejefaglige dokumentation.

– Styrelsen blev desuden opmærksom på, at plejeenheden ikke i tilstrækkelig grad sikrede borgernes selvbestemmelse, indflydelse og medinddragelse i eget liv, skriver styrelsen blandt andet.

Det er da heller ikke blide ord, som Styrelsen for patientsikkerhed skriver i sin konlusion:

“Det er styrelsens vurdering, at fejlene og manglerne i relation til medicinhåndtering, sygeplejefaglige vurderinger og opfølgning herpå, journalføring og implementering af instrukser samlet set udgør problemer af større betydning for patientsikkerheden”.

Pårørende kontaktede TV-station

Der kom alvorligt fokus på plejehjemmet Kongsgården, da TV2 efter henvendelser fra pårørende lavede en dokumentar fra stedet. Den indeholdt skjulte optagelser.

Aarhus Kommune fik dog nedlagt forbud mod, at dokumentaren blev sendt. Ekstra Bladet har efterfølgende dog vist dele af dokumentaren, der viser en beboer, som umiddelbart bliver behandlet uempatisk og ydmygende.

– Jeg har ikke sovet om natten. Jeg har været ked af det. Jeg har ikke haft overskud til at se mit eget barnebarn. Jeg er tæt på at tude bare ved at tale om det, har en ansat på Kongsgården fortalt til Fagbladet FOA.

Samlet har Styrelsen for Patientsikkerhed givet fire påbud. De tæller påbud om at sikre medbestemmelse, dokumentation, systematiske arbejdsgange og mål for beboerne.

Artiklen fortsætter under videoen

Fakta

Påbud, Kongsgården

* Påbud 1: Styrelsen for Patientsikkerhed har påbudt Kongsgården at sikre forsvarlig medicinhåndtering fra 21. juli.

* Påbud 2: Kongsgården skal sikre, at der gennemføres systematiske sygeplejefaglige vurderinger for nyvisiterede patienter fra 21. juli – og for samtlige patienter i behandling inden 28. juli.

* Påbud 3: Kongsgården skal sikre tilstrækkelig journalføring i overensstemmelse med lovgivningen, herunder dokumentation af informeret samtykke, fra 21. juli.

* Påbud 4: Plejehjemmet skal sikre implementering af instrukserne for fravalg af livsforlængende behandling og pludselig opstået sygdom eller ulykke fra 21. juli.

* Et påbud er en bestemmelse eller et krav om at opføre sig eller handle på en bestemt måde, ofte med henvisning til en særlig lov eller regel.

Kilder: Styrelsen for Patientsikkerhed, Den Store Danske.

For dokumentationen har der været “betydelige mangler”, hvilket også har spillet ind i påbuddet om ikke at sikre beboernes ønsker til deres sidste tid.

– Styrelsen har endvidere lagt vægt på, at der i to ud af tre omsorgsjournaler vedrørende borgere med kognitive funktionsevnenedsættelser var mangelfulde beskrivelse af hjælp, omsorg og pleje af borgeren i relevante situationer, skriver styrelsen.

Fakta

Sagen om Kongsgården

Sagen om Kongsgården begyndte i efteråret 2019, da TV 2 Dokumentar efter aftale med pårørende satte et skjult kamera op i lejligheden hos en beboer.

– Programmet med de skjulte optagelser skulle have været vist i marts, men Aarhus Kommune begærede forbud mod at vise optagelserne. I marts 2020 vandt Aarhus Kommune sagen, og derfor må dokumentaren ikke vises i TV.
– Siden da har et stort flertal i byrådet udtrykt ønske om at få droppet sagen, hvis det juridisk kunne lade sig gøre. Det har Magistraten for Sundhed og Omsorg indtil videre afvist efter rådgivning fra advokatfirmaet Horten.
– TV 2 ankede afgørelsen, og tirsdag og onsdag i denne uge har sagen været behandlet ved Vestre Landsret i Viborg. Der falder dom i sagen d. 30. juni.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu