Trafikanter giv agt: De helt små bevæger sig ud i trafikken nu

20. april 2017 06:01 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Det er dyrt og kan ende med en politisag, hvis du påkører en hjort.

Antallet af påkørte hjorte stiger normalt fra slutningen af april. Dyrenes Beskyttelse råder i en pressemeddelelse bilister til at tage sig i agt, hvis man som trafikant er ude for at køre. Især efter mørkets frembrud.

Statstikken viser, at langt de fleste påkørte hjorte i april-maj bliver ramt efter klokken 21.00. Det skyldes, at hjorte som udgangspunkt er aktive omkring tusmørkeperioden.

Rent juridisk er det i sådan, at du som bilist har pligt til at tage ansvar for det dyr, du rammer. Sådan lød det fra Dyrenes Beskyttelse, da Newsbreak.dk i 2016 skrev om, at 33605 større, vilde dyr var blevet kørt ned i perioden 2003 til 2012. Størstedelen af dyrene var påkørte hjorte.

Og rammer du et dyr med din bil, står du med ansvaret for det.

– Det betyder også, at du skal aflive det, hvis det lider. Det er altid en vurderingssag, om dyret lider så meget, at det er mest forsvarligt at slå det ihjel, sagde Mette Ellegaard, presseansvarlig i Dyrenes Beskyttelse, til Newsbreak.dk i forbindelse med artiklen i 2016.

Dyrene hævder sig

I april og maj måned stiger råbukkenes agressionsniveau. De “hævder revir,” som det kaldes i pressmeddelelsen fra Dyrenes Beskyttelse.

Hævder revir betyder, at dyrene prøver at finde ud af, hvem der skal være hvor i skoven. Det er indledningen til parringssæsonen, der sker i slutningen af juli og starten af august.

“Foråret er rådyrenes spidsperiode, både for råerne og for bukkene. Bukkene bliver aggressive og hævder revir, hvilket kan resultere i at andre bukke jages væk og tvinges tættere på trafikken,” udtaler Michael Carlsen, chefkonsulent for faunadyr hos Dyrenes Beskyttelse, i pressemeddelelsen.

Påkørte hjorte kan være tunge

Hvis man er så uheldig at ramme en hjort med en bil, er det sjældent kun hjorten, det går ud over. Selvom hjorte kan være små, er landets mest almindelige hjorteart, rådyret, alligevel et dyr med en gennemsnitsvægt på 20-25 kilo. Sådan et dyr kan foreårsage betydelig skade på både køretøj og fører, skulle dyret blive en del af statistikken over påkørte hjorte.

Du kan i galleriet se, hvor mange henvendelser om påkørte hjorte, Dyrenes Vagtcentral, modtog i 2016. Her har vi samlet statistik, der viser dig, på hvilket klokkeslet og i hvilken måned er mest sandsynligt, at du rammer et dyr, mens du er ude for at køre bil.

På Borger.dk er listet følgende lynguide til, hvordan du skal forholde dig i tre forskellige situationen ved en påkørsel af et dyr:

1. Hvis dyret er dødt, er det vigtigt at fjerne dyret fra vejbanen. Læg dyret i rabatten eller i grøftekanten, så andre trafikanter ikke påkører dyret eller forsøger at undvige påkørsel af det.

2. Hvis dyret overlever påkørslen og selv er i stand til at løbe væk fra ulykkesstedet, skal du ikke forfølge det.

3. Er dyret dødt, skal Falck kontaktes, men er dyret blot kvæstet og ikke dødt, skal du ringe til Dyrenes Vagtcentral på tlf. 1812.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu