ANNONCE

Påskefrokost: Det her skal være en del af menuen

2. april 2020 08:44 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Påskefrokost er en traditionsrig ting i påsken. Måske har du på trods af coronavirus-isolationen tænkt at fejre det.

Påskefrokost er for mange en kærkommen tradition, der er en del af at fejre påsken. Egentlig er påske en højtid, der er tæt forbundet med religion, og de fleste er med på, at det har noget med Jesus’ opstandelse at gøre.

Det, der bliver sat på bordet til en påskefrokost, er måske omtrent ligeså hellig for nogen, som den religiøse fortælling om påsken er. Du kan i hvert fald blive klogere på begge dele lige her.

Hvorfor fejrer vi påske?

Det er helt sikkert noget, du har gennemgået, da du gik i folkeskole, men derfor kan det godt være, at du har brug for en opfriskning.

Selv om påsken efterhånden har udviklet sig lidt mere til en række helligdage med en lækker påskefrokost eller to, så er historien bag påske noget, der har sammenhæng med religion.

For kristne er det i påsken, at Jesus for alvor udsættes for mistillid. Skærtorsdag, den første helligdag i påsken, er dagen, hvor Jesus og hans disciple spiser et sidste måltid, inden hans discipel Judas forråder ham. Langfredag er dagen, hvor Jesus bliver korsfæstet. Søndag, kaldet påskedag, opstander Jesus fra sin grav. Og det er mere eller mindre den fortælling, der har grundlagt påsken.

Godt nok er påsken i dag for mange ikke forbundet med religion, men ses måske mere som en kærkommen ferie fra hverdagen, hvor der er rig mulighed for at nyde lækkerier ved en påskefrokost.

Sådan er en påskefrokost menu

For nogle fejres påsken ikke ved at tage i kirken men omkring spisebordet, hvor der er anrettet en god påskefrokost. Det er meget forskelligt, hvad man ynder at servere, men der er dog nogle ting, der går igen under påsken.

Én af de ting er æg. Faktisk er grunden til, at vi spiser æg, at det i 1600-tallet var et tegn på, at foråret begyndte, når hønsene lagde æg. Æg kan spises i mange varianter, men i påsken er det blandt andet retten Skidne æg, der er populær. Det er æg i en slags hvid sauce med sennep. Retten spises ofte påskelørdag. Derudover er der formentlig også flere børn, der er heldige at få et påskeæg lavet af chokolade.

Noget andet der ofte er at se til en påskefrokost er lam. Det skyldes formentlig igen en relation til religionen, da Jesus blev betragtet som et offerlam.

Ellers er det også ting som sild, frikadeller, hønsesalat, tarteletter, fiskefilet, laks og meget mere, som også sagtens kunne være en del af julefrokosten.

Du kan få inspiration til retter øverst i artiklen.

Påskefrokost ud af huset

Hvis ikke du orker at svede over kødgryderne denne påske, er det heldigvis hjælp at hente.

Selv om vi befinder os i en særlig tilstand på grund af coronavirus, så er det altså muligt at bestille en påskefrokostmenu ud af huset hos flere restauranter landet over.

Det kan være, at et veldækket bord med alt, hvad en påskefrokost bør indeholde, er lige det, du har brug for under denne særlige periode, vi befinder os i. Hvem ved, det kan være, at du i påsken kan fejre, at situationen begynder at ændre sig efter påske, hvis man skal tro statsminister Mette Frederiksens seneste udsagn.

Fakta

Det vi alle spø'r om

Denne artikel er en del af serien “Det vi alle spø’r om”, hvor vi på Newsbreak.dk forsøger at give nogle af de svar på aktuelle emner, som danskerne søger på søgemaskiner som Google.

I serien forsøger journalisten at give nogle konkrete svar på aktuelle navne, begivenheder og begreber ud fra de søgninger, som vi enten ved bliver lavet på Google – eller de søgninger journalisten formoder kommer i kølvandet på den aktuelle sag.

Det er ikke alle spørgsmål, vi søger svar på, som vi konkret kan besvare. Det kan være svar på fremtidige begivenheder som eksempelvis Tour de France 2021, hvor vi endnu ikke ved hvilke danske ryttere, der deltager – eller i forbindelse med Christian Eriksens skifte til fodboldklubben Inter, hvor vi ikke præcist kan give svar på, hvad han tjener. Men vi forsøger at komme så tæt på som overhovedet muligt.

God læselyst

Uffe Dahl,
Redaktør, Newsbreak.dk

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu