Paradoksalt had-kærlighedsforhold til Mærsk

16. april 2012 16:03 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Paradoksalt had-kærlighedsforhold til Mærsk
Billede mangler

En af Danmarkshistoriens største erhvervsmænd Mærsk Mc-Kinney Møller er i dag død på Rigshospitalet i København.
Kun de færreste danskere har mødt hr. Møller, men de fleste havde en holdning til ham, fortæller erhvervskommentator Thomas Larsen, som har skrevet en bog om erhvervsmanden.
“Mange har set op til manden og været stolte, når de har set Mærsk-stjernen ude i verdenen. Alligevel har han også taget sine opgør med samfundet blandt andet med Nordsøolien, hvor han også har fået hug for at være for smart og grisk,” siger Thomas Larsen til Newspaq.
Han påpeger, at Mc-Kinney Møller aldrig har leflet for pressen, og da Larsen selv – sammen med makkeren Finn Mortensen – fik de mange afvisninger, før en interviewaftale kom hjem.
“Jeg husker ham som værende meget karismatisk. Han var handlingsorienteret, kontant og hård, men samtidig var det bevægende at opleve, hvor venlig tænksom og reflekteret han var, da vi interviewede ham,” siger Thomas Larsen.
Erhvervskommentatoren vurderer, at specielt tre ting gjorde Mærsk Mc-Kinney Møller til noget særligt.
“Han formåede, at gøre en mindre virksomhed til en spiller på verdensmarkedet. Hans globale orientering og kontakter i udlandet var ekstraordinære, og så har han samtidig holdt fast i fasteledelsesprincipper, som de senere år er blevet moderniserede,” mener Larsen.
Mærsk blev uddannet i blandt andet Frankrig, Storbritannien og USA, og holdt sine magtfulde kontakter til eksempelvis den amerikanske regering til det sidste.
Ifølge forfatteren og erhvervskenderen vil dagens dødsfald ikke påvirke firmaet nævneværdigt, da den 98-årige fik opbygget en stærk direktion, som har ført koncernen ind i det 21. århundrede.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu