ANNONCE

Parti vil lukke kontroversielle moskéer

30. januar 2020 06:50 | Af: Newsbreak.dk

De Konservative vil efter eget udsagn ”gå langt videre” end førhen og bruge Grundloven til at lukke moskéer med bånd til Iran og Saudi-Arabien.

(Citathistorie fra Kristeligt Dagblad)

Den socialdemokratiske regering afviser nu at tage Grundloven i brug for at forbyde og lukke nogle af landets omstridte moskéer med forbindelser til fundamentalistiske regimer i Mellemøsten. Det stod klart efter en debat i Folketinget onsdag. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Her erklærede De Konservative sig parate til at undersøge, om eksempelvis Taiba-moskéen og Imam Ali-moskéen i København helt kan forbydes med henvisning til Grundlovens paragraf 67. Paragraffen sikrer religionsfrihed, så længe trossamfundet virke ikke ”strider mod sædeligheden eller den offentlige orden.”

Det sker, efter at Kristeligt Dagblad og Berlingske har beskrevet, hvordan to moskéer har modtaget store pengebeløb fra den saudiske ambassade, ligesom Berlingske har dokumenteret relationer mellem det iranske præstestyre og Imam Ali-moskéen i Københavns nordvestkvarter.

”Det lyder let (at lukke moskéerne med henvisning til paragraf 67, red.), men er en relativt kompliceret bevisbyrde at løfte,” sagde justitsminister Nick Hækkerup (S).

I stedet vil S-regeringen sætte en stopper for pengestrømmen til moskéerne, lød det fra justitsministeren.

Vil lave forbudsliste

Helt konkret vil regeringen til foråret fremsætte en ny lov, der gør det muligt at ”putte organisationer, enkeltpersoner og myndigheder i udlandet på en forbudsliste, hvis vi vurderer, at de donerer penge til Danmark med henblik på at undergrave vores demokrati”, som udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) sagde tidligere på måneden.

Det ærgrer De Konservative, der gerne vil ”gå langt videre” og ”simpelthen lukke de her moskéer”, sagde udlændingeordfører Marcus Knuth.

Han erkender, at ”det er nyt farvand” direkte at tage Grundlovens paragraf 67 i brug og lukke helt ned for en række moskéer.

”Men når du har et præstestyre i Iran, som bringer danske soldaters liv i fare og har en direkte forbindelse til en moské i Danmark (Imam Ali-moskéen, red.), så er det efter min mening en forening, der strider imod den offentlige orden. Det samme gælder Taiba-moskéen, som har haft hadprædikanter og Guantánamo-fanger på besøg og som finansieres af Saudi-Arabien,” siger Marcus Knuth.

Han harcelerer ligeledes over moskéen på Hejrevej, der i 2018 modtog 371.000 kroner fra den saudiarabiske ambassade.

Som Kristeligt Dagblad tidligere har fortalt, er ingen af de udenlandske donationer fra eksempelvis Saudi-Arabien i strid med loven. Taiba-moskéen og moskéen på Hejrevej har endda begge spurgt Kirkeministeriet til råds og fået fortalt, at de gerne må modtage penge fra Saudi-Arabiens ambassade.

Høster kritik fra professor

Derfor kalder professor i teologi på Aarhus Universitet og tidligere medlem af Trossamfundsudvalget Peter Lodberg også De Konservatives forslag for ”meget vidtgående”:

”Det vil være et opgør med religionsfriheden og åndsfriheden, som vi kender den i Danmark og en metode fra lande, som vi ikke ønsker at sammenligne os med. Sædeligheden og den offentlige orden er ensbetydende med loven – og den bryder de her moskéer ikke,” siger Peter Lodberg til Kristeligt Dagblad.

Han mener, at De Konservative med sit forslag ”overhaler Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti højre om”.

”Det afslører, at vi er bange for, om vores egen kultur er stærk nok til at håndtere synspunkter, som de fleste af os tager stærkt afstand fra. Tidligere har vi haft tiltro til, at man kan argumentere fuldstændig vanvittige synspunkter af banen i offentligheden, og derfor blev hverken nazismen eller kommunismen eksempelvis forbudt i Danmark efter Anden Verdenskrig,” siger Peter Lodberg.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu