Partier presser på for høring af offentlighedslov

20. februar 2013 15:28 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Partier presser på for høring af offentlighedslov
Billede mangler

Efter pres fra både Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Enhedslisten opfordrer SFs retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), nu alle med interesse i offentlighedsloven til at sende deres vurdering af lovudkastet til Folketingets retsudvalg.

 

Det sker efter, at de tre partier har indkaldt justitsminister Morten Bødskov (S) til en hasteforespørgsel for at få svar på, hvorfor han ikke vil sende den omdiskuterede aftale, som er indgået mellem regeringen, Venstre og de Konservative, i høring.

»Som formand for Retsudvalget kan jeg naturligvis ikke sidde overhørig, at der er nogle, der sidder med en følelse af, at regeringen afskærer kritik af et så vigtigt demokratisk redskab som offentlighedsloven,« siger Karina Lorentzen Dehnhardt i en pressemeddelelse.

»Jeg vil derfor bede alle med interesse i offentlighedsloven om at fremsende deres vurdering af lovudkastet – og så vil jeg sørge for, at Retsudvalget og dermed Folketinget får bemærkninger i tide, inden lovens behandling i folketingssalen«.

Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Enhedslisten kalder det paradoksalt, at forslaget ikke er blevet sendt i en offentlig høring.

»Det er underligt, at man på den ene side i regeringsgrundlaget skriver, at man gerne vil gøre en indsats for god regeringsførelse, og man så på den anden side vælger helt at undlade at sende et lovforslag i høring,« siger retsordfører Pernille Skipper (Ø) under hasteforespørgslen, der foregår onsdag eftermiddag.

»Det er endnu mere underligt, nærmest paradoksalt, når der er tale om en lov, der handler om at sikre åbenhed og kontrol med regeringens embedsførelse,« siger hun.

Ifølge Morten Bødskov er alt dog foregået efter bogen. Han peger på, at der ikke foretages høringer af lovforslag, der bygger på en betænkning, som allerede har været i høring, hvilket ifølge ministeren gør sig gældende med offentlighedsloven.

»Offentlighedskommissionens betænkning og det deri indeholdte lovudkast har på sædvanligvis været sendt i høring. Der har været tale om en bred høring, der har omfattet alle interesserede parter,« siger han fra talerstolen.

Karina Lorentzen Dehnhardt er enig i ministerens vurdering, men langer samtidig ud efter regeringens ageren i sagen.

»Der er ikke formelt noget galt med den praksis for høringssvar som har været anvendt i sagen om offentlighedsloven. Den praksis var der også under den tidligere regering. Men jeg lægger vægt på at regeringen i regeringsgrundlaget betoner vigtigheden af god regeringsførelse, og dét, synes jeg, er et vigtigt princip. Personligt mener jeg godt, at denne regering kunne have en højere standard for den slags processer end forgængerne,« siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Venstres Jan E. Jørgensen (V) peger på, at det alene er regeringens beslutning ikke at sende forslaget i høring.

»Vi er enige med justitsministeren i, at det lovforslag, der ligger nu, praktisk talt er identisk med det forslag, der blev sendt i høring af den forrige regering, men som dengang ikke kunne få flertal,« siger Jan E. Jørgensen, der dog hellere ser en »høring for meget end en høring for lidt«.

Den melding fik Pia Adelsteen (DF) til at øjne muligheder:

»Hvis Venstre ikke vil modsætte sig det, så kan vi stille forslag om at sende det i høring, og så kunne det blive vedtaget,« siger hun under debatten.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu