ANNONCE

Vil forbyde udskældt funktion på socialt medie

30. juni 2020 04:52 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Seks ud af ti piger i 9. klasse har fået en anden til at passe deres telefon for ikke at miste snapstreaks.

Den populære app Snapchat skal sættes under lup, hvis det står til flere partier og organisationen Børns Vilkår.

De vil have undersøgt, om de såkaldte snapstreaks er skadelige for børns mentale sundhed. Det skriver Politiken.

Snapsstreaks er en funktion, hvorpå man kan se, hvor mange sammenhængende dage to venner har sendt billeder – snaps – til hinanden i streg.

For at holde streaken kørende skal begge sende billeder til hinanden inden for 24 timer, ellers går den tabt.

Børns Vilkårs direktør, Rasmus Kjeldahl, kalder denne funktion for “stærkt vanedannende”, skriver Politiken.

I en ny undersøgelse fra organisationen svarer seks ud af ti piger i 9. klasse, at de har fået en anden til at passe deres telefon for ikke at miste snapstreaks.

Undersøgelsen bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt 1820 elever fra 6. og 9. klasse. Kun få procent af eleverne er ikke på Snapchat.

Snapchat bør reguleres

Ifølge Børns Vilkår bør myndighederne regulere Snapchat.

– Man burde lave en lov, et forbud eller en regulering i hvert fald af sådanne meget vanedannede teknikker, hvor man bruger psykologien til at skabe afhængighed.

– Og det er nok ikke kun snapstreaks, der er det. Vi bør have nogen til at vurdere, hvornår noget er afhængighedsskabende, siger Rasmus Kjeldahl til Politiken.

SF’s it-ordfører og retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), er enig. Hun peger på aldersvalidering som en mulighed.

Også Ellen Trane Nørby, der er børne- og undervisningsordfører for Venstre, vil have undersøgt, om snapstreaks bør forbydes.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har ikke ønsket at kommentere rapporten fra Børns Vilkår.

Politiken har spurgt Snap Inc., der står bag Snapchat, og som har hovedsæde i Californien i USA, hvad virksomheden siger til kritikken om, at snapstreaks er vanedannede.

Snap Inc. skriver blandt andet, at der ikke er nogen belønning forbundet med at få streaks.

Du kan se seks fælder og faldgruber, som børn kan falde i på sociale medier – samt hvordan du som forælder tackler dem i galleriet ovenfor.

Fakta

Børn og sociale medier: Fuldt fokus er påkrævet

Sex og Samfund har tidligere fokuseret på børns ageren på de sociale medier og givet gode råd om det. Det kan de læse mere om i denne artikel:

Børn skal lære at passe på sig selv på de sociale medier

At de sociale medier er vigtige for børn og unge, er det nok de færreste, der er i tvivl om – blandt andet får unge primært deres nyheder fra sociale medier, hvilket du kan læse mere om i denne artikel:

Unge får deres nyheder fra sociale medier.

Det er ikke kun børn og unge, der er udsatte, når de bevæger sig ud på de sociale medier. Newsbreak.dk har tidligere skrevet om, hvordan også mange kvinder oplever chikane på Facebook, Instagram og så videre. Se artiklen herl:

Er du kvinde og på sociale medier? Så skal du passe på dette

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu