Pas er på vej til blind kinesisk aktivist

17. maj 2012 08:16 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Pas er på vej til blind kinesisk aktivist
Billede mangler

Inden for de næste 15 dage vil den blinde aktivist Chen Guangcheng få det pas, der kan betyde, at han kan rejse fra hjemlandet Kina til USA.
Den 40-årige jurist har været årsag til en diplomatisk krise mellem USA og Kina, fordi han i sidste måned søgte tilflugt på den amerikanske ambassade, da han flygtede fra sin stærkt bevogtede husarrest i det østlige Kina.
Siden ønskede Chen at rejse fra Kina til USA med den amerikanske udenrigsminister, Hillary Clintons, fly.
Chen bliver nu behandlet på et hospital i Beijing, hvor han har fået besøg af kinesiske myndigheder.
– Vi udfyldte en pasansøgning for mig selv, min kone og børn, siger Chen.
– De sagde, at passene vil blive udstedt inden for 15 dage.
Mødet er det første mellem aktivisten og de kinesiske myndigheder siden 7. maj, hvor myndighederne meddelte, at de var i færd med at gennemgå papirarbejdet i forbindelse med Chens ønske om at rejse til USA for at studere.
Chen er indlagt, fordi han brækkede sin højre fod under den spektakulære flugt fra sit stærkt bevogtede hjem, hvor han og familien har været under døgnbevogtning, siden han blev løsladt efter fire års fængslet i 2010.
På hospitalet er han blevet genforenet med sin familie. Han lod sig indlægge, efter at USA havde fået garantier fra Kina om, at han ville slippe for repressalier.
Chen er i unåde hos den kinesiske ledelse, fordi han har kritiseret landets et-barns-politik, som han mener, har haft alvorlige konsekvenser for titusinder af kinesiske kvinder.
Chens flugt skete kort før, at USA’s udenrigsminister Hillary Clinton deltog i et topmøde i Kina. Sagen om den blinde aktivist overskyggede alt andet i medierne i forbindelse med mødet.
AFP

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu