Danske pas med i magtfuld elite

22. juni 2017 13:20 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Kigger man på pas-gyldighed til andre lande, så kan de danske pas måle sig med de fleste andre - kun få landes pas har højere status end det danske.

En analyse af pas-gyldighed af pas fra hele verden viser, at det danske pas er blandt de mest magtfulde pas i verden. Analysen er lavet af rejsesitet GoEuro.com og ser på, hvor mange lande, man visumfrit kan rejse ind i med det pågældende lands pas – og ikke mindst, hvad et pas koster.

Vi har samlet en top-20 over pas-gyldighed fra de forskellige lande og Danmark er med i den bedste halvdel af denne liste.

Gode råd fra Udenrigsministeriet

Selvom det danske pas-gyldighed er i den bedre ende, så er det dog vigtigt at være sikker på, at passet reelt er gyldigt inden du rejser ud af Danmark.

Her er nogle af de ting, du skal tænke på, inden du forlader Danmark:

Det er vigtigt, at du i god tid før din rejse undersøger, om dit pas er gyldigt og om det indeholder blanke sider til eventuelle grænsekontrolstempler.

Du skal være opmærksom på, at nogle lande kræver, at dit pas er gyldigt 6 måneder ud over rejsens varighed. Hvilke regler der gælder for netop dit rejsemål, kan du se i rullemenuen til højre. Vær også opmærksom på, at dit pas skal medbringes ved rejser til Schengen-landene, selv om grænsekontrollen mellem disse lande er ophævet.

Når du rejser til de nordiske lande (Norge, Sverige, Finland og Island), der alle deltager i Schengen-samarbejdet, er det dog ikke nødvendigt at kunne legitimere sig med et pas. Men husk at medbringe anden form for billedlegitimation, f.eks. kørekort.

De norske myndigheder har skærpet kontrollen af indrejsende ved grænseovergange og færgeterminaler, således at nordiske borgere, der rejser ind i Norge, skal kunne vise gyldigt pas.

Forsøg på at indrejse i fremmede lande på et dansk pas, der har været meldt mistet og er fundet igen, kan medføre problemer. I værste fald kan indrejse til det pågældende land blive nægtet. Såfremt man tidligere har haft meldt sit pas mistet, anbefales det derfor at søge om nyt pas.

Husk også passet til Tyskland

Tyskland har lige nu i forbindelse med det kommende G20-topmøde i Hamborg indført skærpet indrejsekontrol frem til den 11. juli, og dermed er der langt større sandsynlighed for, at man bliver kontrolleret ved grænsen ved rejser til Tyskland.

Det kan måske give anledning til en del tvivl om, hvad reglerne egentlig er for danskere, der rejser til Tyskland. For skal man egentlig have sit pas med for at kunne rejse til Tyskland, hvad betyder den øgede tyske grænsekontrol – og hvad kan der ske, hvis man glemmer passet?

Ifølge Helle Lundberg, der er kommunikationsrådgiver ved Syd- og Sønderjyllands Politi er det faktisk ganske simpelt, hvad angår spørgsmålet om pas ved rejser til Tyskland. Det bliver nemlig slået fast i paragraf to i den danske paslov, at danske statsborgere  være i besiddelse af et gyldigt pas, når de krydser den danske grænse.

Fakta

Ind- og udrejse til og fra Danmark

De danske pasregler er fastsat i Pasloven, hvor kapitel om pastvang samt ud- og indrejse lyder som følger:

Paragraf 1. Danske statsborgere kan udrejse til og indrejse fra Finland, Island, Norge og Sverige uden at være i besiddelse af pas eller anden rejselegitimation.

Paragraf 2. I øvrigt skal danske statsborgere ved udrejse fra og ankomst til landet være i besiddelse af pas. Rigspolitichefen kan dog i særlige tilfælde tillade ud- og indrejse for danske statsborgere, uanset at vedkommende ikke kan legitimere sig ved pas.

Kilde: Retsinformation.dk

Vil du vide mere om det danske pas, så kan du læse denne artikel, der giver dig svar på de fleste ting,d er er nødvendigt at vide – Pas: Alt det, der er værd at vide om det rødbedefarvede dokument

Fakta

Krav til foto i passet

Der er specielle krav til det fotografi, der skal bruges i dit pas:

* fotografiet skal være uden skader

* det skal ligne dig og have størrelsen 35 x 45 mm, hvor hovedet måler mellem 30-36 mm i højden

* billedet skal tages lige forfra og vise dit ansigt og det øverste af skuldrene

* hovedbeklædning må kun bæres, hvis det er af religiøse grunde, og pandeparti, kindben og hage skal være synlige

* ansigtet skal være jævnt belyst

* begge øjne skal være helt synlige og blikket rettet mod kameraet munden skal være lukket

* briller må ikke være tonede og skal være uden reflekser

* baggrunden skal være lys og uden skygger eller motiver.

Du kan få mere information om udstedelse af pas ved at henvende dig til kommunen og læse politiets regler for pasfoto.

Kilde: Borger.dk.

Du kan også tjekke politiets regler for pasfoto med illustrationer.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu