ANNONCE

Pas på: Det her er gift for din hund

12. september 2019 09:43 | Af: Keld Stampe, ks@newsbreak.dk

Hunde, der snuser rundt i skovbunden, kan finde på at spise de nedfaldne agern. Men pas på - de små frugter er giftige for dem.

Efteråret er så småt over os og snart vil naturen ændre sig. Bladene falder af træerne  og det samme gælder egetræets frugt, det lille agern, som er en glimrende fødekilde for mange af skovens dyr. Blandt andet egern og rådyr. De små frugter kan endda ende på spisebordet hos vi mennesker.

Til gengæld skal vi passe på, at vore hunde ikke spiser dem. For i større mængder kan det nemlig være livsfarligt for hundene. Det forklarer Tine Antvorskov, der er direktør i Agria Dyreforsikring, i en pressemeddelelse.

Det fremgår desuden, at Agria Dyreforsikring hvert år har mange sager om hunde, der er blevet alvorligt syge, efter de har spist agern. Det er det store indhold af garvesyre, der er årsag til, at hundene bliver forgiftet.

Artiklen fortsætter under videoen

I galleriet over artiklen er der flere eksempler på hvad vil skal passe på i naturen, når det gælder vore hunde.

– Hvis hunden har spist få agern, så kan den slippe med lidt mavesmerter. Hvis det er en lille hund, så skal der dog ikke så mange til, før skaderne bliver mere alvorlige. Garvesyre er ætsende og forårsager betændelsestilstand i maven, tarmblødning samt skader på nyrer og lever, siger Tine Antvorskov.

Symptomer på agernforgiftning

Har hunden fået agern-forgiftning vil de første symptomer være, at den bliver sløv og stopper med at spise. Den vil også typisk få kvalme og forstoppelse, der efter 2-10 døgn går over i en tjærelignende og blodig diarré. Det er heller ikke usædvanligt, at hunden får feber.

Behandling

Får man mistanke om, at hunden har spist agern, er det vigtigt at kontakte sin dyrlæge. Der findes ingen medicin eller behandling mod agernforgiftning, men dyrlægen kan dog mindske symptomerne og afhjælpe hundens mavesmerter, forstoppelse og diarré. Det er også muligt, at give hunden et middel, der får den til at kaste agernene op, hvis den kommer hurtigt til dyrlægen.

– Der findes ikke nogen decideret behandling for agernforgiftning, så den bedste måde, man kan forhindre hunden i at blive syg på, er at være opmærksom på, hvad den spiser i skovbunden. Man skal holde ekstra godt øje med hunden i de områder, hvor der ligger mange agern på jorden,”siger Tine Antvorskov.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu