ANNONCE

Pas på: Falske webshops udnytter coronakrisen

20. marts 2020 21:01 | Af: Ritzau Fokus

Rekordmange danskere efterspørger håndsprit og mundbind, og det udnytter it-kriminelle. Læs her, hvordan du undgår at blive snydt.

Håndsprit – mundbind – handsker – termometer.

Sådan lyder søgeordene fra rekordmange danskere, som nethandler under coronakrisen.

Artiklen fortsætter under videoen

Hos prissammenligningstjenesten Pricerunner er trafikken steget med 40 procent, mens søgningerne alene på håndsprit er steget med 2000 procent.

– Der er en uhørt stor stigning på varer, som ikke har den store søgning normalt, siger Martin Andersen, der er administrerende direktør for Pricerunner Danmark.

– Det skyldes formentlig, at de er svære at få fat i, fordi efterspørgslen er eksploderet, tilføjer han.

Tag dig i agt

Og det betyder, at svindlerne er på banen med falske webshops.

De udnytter, at efterspørgslen på håndsprit er så stor, mens mange dele af samfundet er mere sårbare.

– Der sidder simpelthen bagmænd, som er parat til at udnytte, at folk er desperate, siger kommunikationschef Toke Mølgaard fra e-mærket.

Små detaljer

E-mærket har blandt andet analyseret en hjemmeside, som påstod at sælge hånddesinfektion med levering i hele Danmark.

Hjemmesiden er skrevet på dansk og virksomheden angiveren adresse på Amager.

Ved nærmere eftersyn er der dog sprogfejl, siden er oprettet under coronakrisen, og når man slår de tekniske detaljer op, er adressen i virkeligheden i Tjekkiet.

– Men det ser troværdigt og professionelt ud, så for den almene dansker kan det være nærmest umuligt at gennemskue. Det skal man være opmærksom på, for det kommer vi formentlig til at se mere af, siger Toke Mølgaard.

Udnytter aktuelle begivenheder

Hvor mange falske webshops, der lige nu sælger håndsprit og masker, er e-mærket lige nu ved at få det fulde overblik over. Men det er velkendt, at it-kriminelle læner sig op af aktuelle begivenheder.

Under fodbold-VM er der flere webshops med falsk merchandise, og i sommermånederne er der flere sider med falske Ray-Ban-solbriller.

– Men denne type svindel er langt mere kynisk, fordi det handler om menneskeliv og en verden i undtagelsestilstand, siger Toke Mølgaard.

Anbefaler gratis app

Han råder derfor til, at man installerer browserudvidelsen “Sikker Shopping”, som e-mærket har udviklet i samarbejde med Trygfonden.

Det er gratis, og på den måde sorteres de søgeresultater fra, som ikke er verificerede webshops.

Kig også på hjemmesidens sprog, tilføjer Martin Andersen.

– Det kan sagtens virke fornuftigt ved første øjekast, men når man nærlæser, er der stavefejl i simple ord eller tydelige oversættelser fra engelsk, og så skal man holde sig langt væk, siger han.

Det samme gælder, hvis hjemmesiden kun tager imod betaling via en bankoverførsel.

– Man skal altid kun give sine betalingsoplysninger til en side, der for det første virker troværdig, og for det andet tager imod betalingskort eller Mobilepay, siger Martin Andersen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu