ANNONCE

Pas på: Ferien kan ende med ubehagelig regning

10. juli 2019 12:00 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Skal du på ferie, så er det en god ide at tjekke toldreglerne - ellers risikerer du at stå med en ubehagelig efterregning med det samme du kommer tilbage til Danmark.

Vil du undgå en ubehagelig regning, når du ankommer til de danske toldgrænser, så sæt dig ind i reglerne inden afrejse.

Sådan lyder opfordringen fra Toldstyrelsen umiddelbart efter mange danskeres sommerferie er begyndt.

Og der er faktisk mange regler, du skal huske på, når du shopper på din rejse i udlandet – uanset om du rejser til et EU-land eller din ferie foregår uden for EU.

Artiklen fortsætter under videoen

Går ferien til et EU-land er der dog godt nyt. Her er reglerne nemlig mere enkle.

Du må nemlig frit medbringe varer, så længe de er til eget brug. Eget brug betyder, at det kun er til dig, familiemedlemmer og gæster i dit hjem.

Går ferien til et land uden for EU, er lovgivningen en anden. Fra lande uden for EU kan du afgiftsfrit tage varer med til en værdi af 3.250 kroner, hvis du kommer med fly eller færge. Skal du passere grænsen i bil, er loftet på 2.250 krroner. Det er den samlede sum af dine varer, der tæller. Så har du købt et nyt ur i New York til 3.000 kroner, er der ikke meget tilbage at shoppe for, oplyser Toldstyrrelsen.

Undtagelserne

Uanset om man rejser til et land inden- eller udenfor EU, er der dog undtagelser, når det kommer til tobak og spiritus, fortæller kontroldirektør i Toldstyrelsen, Preben Buchholtz. Eksempelvis er grænsen for antallet af cigaretter 200 uden for EU og 800 inden for EU – også selv om det er til eget brug.

– Der er forskellige regler for, hvor meget man må tage med hjem fra ferien, når det gælder tobak og alkohol alt efter, om man har holdt ferie i et EU-land eller uden for EU. Derfor er det en god ide lige at tjekke reglerne, inden man tager afsted, siger Preben Buchholtz.

Kopivarer

Noget du bør være særligt opmærksom på, når du rejser i udlandet, er de lidt for gode tilbud på mærkevarer, især hvad angår elektronik, ure og tøj. Kopivarer kan desuden være farlige for dit helbred, oplyser Preben Buchholtz:

– Du kan risikere at sætte dit og andres helbred på spil ved at købe kopivarer. Så skal jeg give et godt råd, må det være, at virker tilbuddet for godt til at være sandt, så er det nok for godt til at være sandt.

Fødevarer og planter

Udover de almindelige toldregler er der samtidig bestemte varer, hvor du skal tænke dig ekstra godt om, før du vælger at tage dem med hjem. Det gælder fødevarer, dyr og planter.

Fødevarer til eget brug må du normalt gerne have med fra EU-lande. Men uden for EU går den ikke. Find alle reglerne for indførsel af fødevarer fra udlandet på Fødevarestyrelsens hjemmeside

Du kan indføre planter fra andre EU-lande, hvis planterne er til eget brug. Men tjek altid reglerne. Der er en lang række planter, som kræver særlig tilladelse. Plantesouvenirs fra lande uden for EU er næsten altid problematisk. Du risikerer i værste fald at indføre insekter og plantesygdomme, der kan være skadelige for vores natur.

Rød eller grøn kanal

Når du ankommer til Danmark med eksempelvis fly, vil du stå overfor et valg mellem en rød og en grøn kanal.

Hvis du har tobak og spiritus med til eget brug inden for de godkendte mængder, skal du gå gennem den grønne kanal.

Har du købt varer og souvenirs, og bliver du i tvivl om, hvad der skal told og afgifter af, så henvend dig i tolden ved ankomsten til Danmark og følg den røde kanal for fortoldning og kontrol af varer. I tolden bliver du bedt om at vise kvitteringer for dine køb. Så husk at gemme kvitteringerne, så du kan dokumentere, hvad du har betalt.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu