Pas på: Her er hackernes 2020-tricks

21. december 2019 06:17 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk og Ritzau Info

Hackerne bliver stadig mere avancerede. Sikkerhedseksperter har kigget nærmere på, hvilke trusler der bliver store i de kommende år.

Engang prøvede it-kriminelle at snyde dig med falske mails eller links, der var fulde af virus. Men ofte var det let at gennemskue, fordi sproget og linket så mærkeligt ud.

Sådan er det ikke i dag, hvor hackernes metoder er blevet mere forfinede.

– De it-kriminelle får hele tiden bedre og billigere redskaber, og det bliver sværere for den almene dansker at gennemskue, hvad der er svindel, siger Jesper Mikkelsen, der er it-sikkerhedsspecialist i Trend Micro.

Artiklen fortsætter under videoen

Cybersikkerhedsvirksomheden er for nylig udkommet med en rapport om de største cybertrusler i 2020. Her peger de blandt andet på, at såkaldt social engineering vil blive mere udbredt.

Det betyder, at svindlere manipulerer folk til at gøre kompromitterende ting – eksempelvis afsløre betalingsoplysninger.

CEO-fraud

Forvarslet sås allerede i 2019, hvor it-kriminelle kontaktede ansatte og udgav sig for at være deres direktør. På den måde fik de uforvarende ansatte til at overføre penge fra virksomhedens konto og direkte ned i hackernes lommer.

Fremover vil den type svindel også ramme privatpersoner, og allerede nu er der sendt vellignende svindelmails på vegne af Nets.

– Det vil kun blive større fremover. For hvis man kan sende en automail til 50.000 danskere, og bare et par procent falder i, så er det en god forretning for hackerne, siger Jesper Mikkelsen.

Derfor skal du have ind på rygraden, at du altid dobbelttjekker afsenderen. Og det er ikke længere nok at kigge på, om sprog, kommaer eller logo er korrekt, fastslår han.

Beslægtet

Ransomware er en beslægtet form for svindel, vi også vil se mere til, mener Lars Ramkilde Knudsen, der er professor ved DTU Compute og specialiseret i kryptologi og datasikkerhed.

– Her krypterer hackerne alt, hvad du har liggende på din computer. Og hvis du ikke betaler en løsesum, bliver nøglen smidt væk, og du får du ikke dine private data tilbage, siger han.

Hackerne kommer ind via en mail eller besked, som du tror, kommer fra en velkendt afsender. Og når du først har klikket på linket og lukket dem ind, låser de døren indefra.

– De it-kriminelle er jo smarte, så de går ikke længere kun efter de største virksomheder, som er svære at kompromittere. De går efter mindre aktører og beløb, som er så overkommelige, at folk bare betaler, siger Lars Ramkilde Knudsen.

Mere sårbare

Analysen fra Trend Micro viser desuden, at vi kan blive mere sårbare i takt med, at der kommer flere og flere digitale betalingsløsninger.

– Derfor skal man sætte koder på sine enheder og slå totrins-validering på både computer, telefon og netbank, så man gør det mest muligt besværligt for hackerne, siger Jesper Mikkelsen.

Fakta

Undgå at blive offer for svindel på nettet

*Forhold dig altid skeptisk til alle former for uopfordret kontakt, hvor du bliver bedt om at indtaste koder eller personfølsomme oplysninger. Nets, din bank eller offentlige myndigheder ville aldrig bede dig oplyse kortoplysninger, personlige koder eller NemID-talkoder – hverken over telefonen, per e-mail eller SMS.

*Stol ikke blindt på afsenderadressen eller logo i en e-mail, da den let kan forfalskes, så den ligner en rigtig mail fra din bank, en offentlig myndighed eller Nets.

*Klik aldrig på links i mistænkelige e-mails eller SMS’er. De kan føre til svindlerens hjemmeside, som kan være en tro kopi af den officielle hjemmeside. Hvis du er i tvivl, kan du besøge den officielle hjemmeside og logge ind via den (altså uden at bruge linket i mailen).

*Tag aldrig billeder af dit NemID-nøglekort. Heller ikke selvom du bliver bedt om at sende det i en mail eller uploade via en hjemmeside. Svindleren har brug for koderne på nøglekortet for at kunne gennemføre sin kriminelle handling.

*Brug altid din sunde fornuft, og tænk, før du klikker!

Kilde: Nets

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu