Årets farligste måltid står for døren – dette kan gå galt

23. december 2018 21:14 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

Julemaden er fed og fristende, og den kan give især modne kvinder og ældre mennesker problemer.

Julemaden er dejlig, men det er også fed mad, og spiser du for meget af den, kan du få problemer med fordøjelsen.

Det fortæller Preben Vestergaard Hansen, ernæringsekspert fra Professionshøjskolen Metropol.

– Jeg ved ikke, hvorfor julen har udviklet sig til at være et orgie af vulgært madsvineri. Det er et spørgsmål om mådehold og om at tage sig selv i nakken og stoppe det absurde madorgie. For det siger sig selv, at jo mere vi spiser, jo dårligere får vi det, siger han.

Det er dog ikke forstoppelse, der er den største plage i juledagene, som man ellers skulle tro. Det forklarer Asmus Thun Bisgaard, overlæge og sektionsleder på akuttelefonen på 1813, Akutberedskabet i Region Hovedstaden.

– Der er ikke flere henvendelser omkring forstoppelser i julemåneden end på andre tidspunkter af året. Det er en myte, siger han.

Ubehagelige og smertefulde sygdomme

Til gengæld er der flere, der bliver indlagt i juledagene, fordi de har fået tarmslyng eller galdesten. Begge dele kan skyldes uhensigtsmæssig indtagelse af mad.

Galdesten er sten, der forstopper galdegangen i galdeblæren. Galdesten kommer, fordi galdeblæren ikke kan håndtere den fede mad, der kommer ned i maven.

Det er – fortæller Asmus Thun Bisgaard – hovedsagelig kvinder fra 40-års-alderen og opefter, der får galdesten.

Symptomerne på galdesten er smerter, der tager til under højre ribben og måske bevæger sig om til højre skulderblad.

– Det gælder om at reagere med det samme, hvis du får symptomerne, da der skal opereres hurtigt. Kontakt akuttelefonen eller lægevagten med det samme, siger Asmus Thun Bisgaard.

Tarmslyng kan opstå, hvis der kommer for meget mad i maven, og tarmene går i kludder. Det er især ældre mennesker, der spiser for meget, der får tarmslyng.

Symptomerne på tarmslyng er stærke smerter i maven, og det skal man reagere på med det samme.

– Tag kontakt til akuttelefonen eller lægevagten, specielt hvis smerterne tager til. Symptomerne på tarmslyng er også spændte tarmlyde, siger Asmus Thun Bisgaard.

Slap af

Både galdesten og tarmslyng kan undgås ved at spise lidt mere hensigtsmæssigt.

– Fra vi spiser noget mad, og til maden er fordøjet, går der cirka 20 timer til et døgn, så det går ikke, hvis vi bare bliver ved at fylde mavesækken op. Desuden tager det længere tid at fordøje fed mad, siger Preben Vestergaard Hansen.

Han anbefaler, at vi tager os tid til at nyde julemaden.

– Spis mindre, nyd maden og smag på den, og hold igen den fede mad og kødet. Hverken fed mad eller kød er særlig hensigtsmæssigt for fordøjelsen, siger han.

Akutberedskabet i Region Hovedstaden får i juledagene mellem 4500 og 5000 opkald per dag.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu