ANNONCE

Pas på: Nu kommer de

27. marts 2021 07:37 | Af: Maiken Krongaard, mk@newsbreak.dk

Mennesker kan tjekke sig selv for flåter. Men det kan vores kæledyr ikke. Derfor skal man være obs på de kære dyr

Se forskellen på tæger og flåter i galleriet ovenfor.

Forår er lig med flåter. De kan leve og suge blod fra dyr i op til tre år, og derfor er der en stor risiko for, at de videregiver sygdomme som for eksempel borrelia og anaplasma.

Det gør flåten til en af verdens værste smittespredere – kun overgået af malariamyggen.

– Som følge af det generelt varmere klima og den globale transport af husdyr, stiger antallet af flåtbårne sygdomme i Europa. Derfor er det vigtigt, at kæledyrsejere er ekstra opmærksomme på deres dyr, siger Mogens Brix, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Symptomer på flåtbid og følgesygdomme

Forskellige tegn kan afsløre, om der er tale om et bid fra en flåt, og tegnene varierer fra dyr til dyr.

For hunde ser man typisk symptomer som feber, muskel- og ledsmerter, manglende appetit, træthed og lammelse i ansigtet, eller at hunden begynder at gå usikkert. I sjældne tilfælde kan hunden rammes af virusinfektionen TBE (Tick Borne Encephelitis).

Flåten vil overføre TBE-sygdommen til hunden i samme sekund, den bider, i modsætning til sygdommen borrelia. Her kan hunden nemlig undgå smitte, hvis ejeren når at fjerne flåten i tide – senest et døgn efter, at den har bidt sig fast.

– Jo varmere vejret er, jo bedre levevilkår har flåterne. Det kan derfor være en god idé at behandle kæledyrene forebyggende mod flåter allerede nu, før temperaturen stiger yderligere, pointerer Mogens Brix.

Forebyggelse betaler sig

Selvom hunden ikke har vist tegn på flåtbid, har dyrelægen nogle anbefalinger til, hvordan man kan forebygge. Følgende flåtmidler kan anvendes igennem hele flåtsæsonen (med forskelligt interval alt efter præparat): ”Spot on” pipetter,  tabletter og/ eller halsbånd.

Kig og mærk dit kæledyr godt efter mindst én gang om dagen. Føl dig grundigt igennem hele pelsen fra snude til halespids. Man kan benytte en fnugrulle som supplement til pille/spot on behandling.

Flåterne sætter sig ofte under kæben, rundt om halsen, i armhuler, i lysken og under halen. Det gælder, hvis kæledyret færdes i naturområder med skov, eng og vand. Men også i byområder, parker og på villakvarterernes græsplæner kan flåter trives i bedste velgående.

Viser din hund tegn på borrelia eller anaplasma, bør du straks kontakte dyrlægen. Diagnosen stilles ved hjælp af en blodprøve, og begge sygdomme behandles med antibiotika.

Se forskellen på tæger og flåter i galleriet ovenfor.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu