Pas på: Så dyre er fartbøderne på ferien

26. juni 2019 07:30 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Det er ikke billigt at køre for stærkt i Danmark, hvis man bliver taget af politiet. Det er det heller ikke i udlandet.

Det er bestemt aldrig en god idé at køre for stærkt, men nogle steder er prisen at betale højere end andre.

For drager du afsted på kør-selv-ferie med en tung fod på speederen, kan du i nogle lande tilnærmelsesvis blive ruineret.

Således koster det i Frankrig mindst – mindst – 1500 euro, hvis man bliver taget, mens man kører 50 kilometer i timen for stærkt. Det er godt 11.250 kroner.

Samtidig skal man i Frankrig være opmærksom på, at landet 1. juli sænker den tilladte hastighed fra 90 til 80 kilometer i timen på større landeveje, skriver Bilmagasinet.

I galleriet over artiklen kan du se, hvad det koster i andre af de mest populære europæiske rejselande.

Husk mærkaterne

Newsbreak.dk har tidligere skrevet om, at man ligeledes skal huske sine motorvejs-mærkater i mange europæiske lande.

Hvis du bliver snuppet i et land, der kræver, at du kører med et særligt mærkat i din bil, og du ikke har det, risikerer du slet og ret en bøde. Derfor er det en god idé at have styr på den slags, inden man kører afsted.

– I flere lande – måske også flere end mange er klar over – kræver det et mærkat af den ene eller anden slags, hvis man vil køre på motorvejene eller ind i de større byer. Det gælder også, selvom man kun skal køre på et kort stykke af motorvejen. Derfor er det en god idé at sætte sig ind i, hvilke regler der gælder i de forskellige lande og sørge for at have gyldige miljø- og motorvejsmærkater, inden man kører hjemmefra. Mærkerne er nu en gang langt billigere end den bøde, man nemt risikerer, sagde Dennis Lange, der er juridisk konsulent i FDM,  tidligere om emnet i et nyhedsbrev.

FDM skriver, at der er to forskellige typer af mærkater, du skal have styr på, miljø- og motorvejsmærkater. Motorvejsmærkater er et krav i en lang række lande i Europa, og du kan hos FDM slætte dig ind i, hvilke mærkater du skal bruge i hvilke lande. Det kan være heldig, at du kan købe de mærkater, du skal bruge, hjemmefra.

Miljømærkater fungerer i og for sig på samme måde som motorvejsmærkaterne. Du skal købe et mærkat, hvis du skal til et af de lande, der kræver det, og du kan igen hos FDM sætte dig ind i, hvillke lande der stiller krav om miljømærkater.

Bøden kommer med posten

Nogle af Newsbreaks læsere tænker måske, at det kan være ligemeget med bøderne i udlandet. Bliver de ikke netop der, i udlandet? Nej, ikke længere. Et EU-tiltag, der trådte i kraft 6. maj 2017,  gør det nemmere for udenlandske myndigheder at indkræve bøder fra danskere, der har brudt loven på ferieturen.

Dennis Lange udtalte sig tilbage i marts 2017 til Ritzau om netop denne ændring.

– I gamle dage er der utvivlsomt mange, der er sluppet af sted med at køre for stærkt i eksempelvis Tyskland, fordi de aldrig hørte noget fra myndighederne, eller fordi bøden aldrig nåede frem. Det er nok snart en saga blot, sagde Dennis Lange til Ritzau Fokus.

Artiklen fortsætter under videoen

De udenlandske myndigheder har slet og ret fået direkte adgang til det danske motorregister. Bøder i udlandet kommer derfor med posten. Dennis Lange var i marts overbevist om, at det var noget, der ville blive gjort flittigt brug af.

– Som udenlandsk myndighed har jeg svært ved at se, hvorfor de ikke skulle gøre det, lige som jeg heller ikke skulle kunne se, hvorfor de danske myndigheder ikke skulle sende en bøde videre til en tysker eller en spanier, sagde han.

Bøden kan betales på stedet

Ikke alle bøder i udlandet behøver dog at blive sendt med posten. Bliver du stoppet af en politibil i de europæiske lande, er der mange betjente, der kræver betaling af bøden med det samme. Det gør mange danske betjente også, og Dennis Lange tror, at denne procedure fortsætter de nye regler til trods.

– Disse nye regler henvender sig mest til de bøder, der bliver givet, uden at der er en betjent til stede – altså fotovogne, fartfælder og lignende – hvor de ikke har fat i bilisten.

– Så hvis du rent fysisk bliver stoppet af en betjent, og du er i et område, hvor de kan kræve bøden på stedet, så forventer jeg, at de vil fortsætte med at gøre det, sagde Dennis Lange til Ritzau.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu