ANNONCE

Pas på: Sådan kan corona også skade Danmark

30. marts 2020 05:53 | Af: Newsbreak.dk

Coronapandemien øger Danmarks sårbarhed over for fremmede magter og ekstremister, som udnytter krisen. Beredskabet er forhøjet, siger forsvarsministeren.

Samtidig med at Danmark kæmper for at bremse coronasmittens hærgen, vil fremmede magter og ekstremister udnytte den uoverskuelige krise til at sprede skadelige påvirkningskampagner og indsamle efterretninger om beredskab og infrastruktur i Danmark og andre vestlige lande, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Sådan lyder advarslen fra forsvarsminister Trine Bramsen og efterretningstjenesterne i Norge og Sverige. Den globale epidemi “øger Danmarks sårbarhed”, og der er allerede set eksempler på negative påvirkningskampagner vendt mod Danmark, siger Trine Bramsen.

Derfor er beredskabet blevet forhøjet i både Danmark og på danske repræsentationer rundtomkring i verden.

– Der er grund til stor bekymring. Der er ingen tvivl om, at fremmede magter vil udnytte krisen. Der er bl.a. risiko for udbredelse af myter, der kan skade Danmarks anseelse og få negativ indflydelse på både handel, turisme og påvirke trusselsbilledet i Danmark, siger hun og bekræfter, at ministeriet bl.a. er bekendt med en falsk video i Kina, hvor danske skolebørn synger antikinesiske sange.

Trine Bramsen advarer tillige om, at fremmede magter — under og efter krisen — kan forsøge at opkøbe danske infrastrukturvirksomheder, som pga. krisen mangler penge. Desuden er der risiko for cyberangreb, og at ekstremister nemmere kan rekruttere kriseramte personer.

I galleriet ovenfor kan du se, hvordan du selv undgår at blive offer på cyberkriminalitet – især når du arbejder hjemmefra.

Gælder også Norge og Sverige

I Norge advarer Politiets Sikkerhedstjeneste (PST) om, at pandemien åbner for, at fremmede magter “kan udnytte den uoverskuelige situation til at sprede falske informationer” og indhente efterretninger om Norge.

– Vi ved, at enkelte fremmede staters efterretningstjenester ser på norske myndigheders krisehåndtering og beredskab, siger seniorrådgiver Annett Aamodt fra PST:

– Vi forventer også, at der vil komme opfordringer til at sprede coronavirus til udvalgte personer eller grupper, som ekstremisterne anser som fjender.

Samme dystre trusselsbillede optegner Klas Friberg, chefen for den svenske sikkerhedstjeneste Säpo:

– Coronakrisen har medført en øget sårbarhed for Sverige. Dette udnyttes af fremmede magter. Ekstremister, som benytter sig af vold, udnytter også situationen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu