Paven: Gud vil ikke lade kirken synke

27. februar 2013 12:36 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Paven: Gud vil ikke lade kirken synke
Foto: Getty/All Over.

VATIKANET: Pave Benedikt XVI har holdt sin sidste tale som overhoved for verdens 1,2 milliarder katolikker. Det skete onsdag formiddag på Peterspladsen, hvor han foran en kæmpe folkemængde i en følelsesladet tale blandt andet slog fast, at »Gud ikke vil lade kirken synke.«

 

Ifølge Sky News sagde den 85-årige pave, at han i sin periode har mødt glæde, men også »vanskelige øjeblikke« og med henvisning til et bibelsk citat erklærede han:

»Gud gav os dage med sol og en let brise, dage hvor fiskeriet var godt. Men der var også øjeblikke med stormpiskede vande og modvind.«

Den katolske kirke har under den afgående paves periode været rystet af sex-skandaler og korruptionsanklager og en personlig butler, der lækkede fortrolige dokumenter til italiensk presse, og det er episoder, der ikke har forbigået pave Benedikts opmærksomhed.

Men som paven fastslog: »Gud vil ikke lade kirken synke.«

I kirkens historie er det kun anden gang siden 1415, at en pave vælger at abdicere og pave Benedikt gjorde det også klart, at han var fuldt ud klar over, hvilke reaktioner hans afgang ville fremkalde:

»Jeg tog dette skridt fuldt bevidst om dets kraft, tyngde og nyhedsværdi, men med dyb sindsro,« sagde han ifølge Sky News.

Der verserer mange konspirationsteorier om, hvorfor paven har valgt at træde tilbage, men Benedikt XVI, hvis verdslige navn er Joseph Ratzinger, uddybede ikke årsagen udover at nævne, at »det ikke var for hans egen skyld, men for kirkens.«

Tidligere har paven tilkendegivet, at han fysisk og mentalt ikke længere følte, at han kunne udfylde embedet.

Mange af menneskerne på Peterspladsen fik også et glimt af paven, da han blev kørt rundt i sin hvide skudsikre »Pavemobil«, hvorfra han vinkede til folk, og i et enkelt tilfælde greb og kyssede en baby, der blev rakt op mod ham.

Torsdag forlader paven Vatikanet og flyves ud til sin sommerresidens Castel Gardolfo 25 kilometer sydøst for Rom. Her vil han måske vise sig en sidste gang, inden han med egne ord trækker sig tilbage til et liv i bøn afsondret fra verden.

Torsdag klokken 20.00, er paven ikke længere pave, og i næste uge begynder kardinaler fra hele verden at forberede det konklave, hvor der skal vælges en efterfølger.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu