ANNONCE

Penge retur i skat? Sådan får du mest ud af dem

3. april 2019 07:06 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

På fredag udbetaler Skattestyrelsen milliarder til danskerne.

Hvornår får man penge tilbage i skat? Det gør man, når Skat udbetaler dem, hvilket sker efter, at årsopgørelsen er gjort tilgængelig for danskerne. Pengene bliver gjort tilgængelige på din NemKonto, og i bedste fald, skal du ikke gøre noget, for at få dine penge tilbage i skat.

Det sker dog, at pengene ikke bliver udbetalt. Skat.dk skriver, at der er flere forskellige mulige årsager til, at du ikke får dine penge udbetalt, nogle rummer gode nyheder, andre dårlige.

Blandt de gode nyheder er, at du står til at få så mange penge tilbage i skat, at beløbet overskrider 100.000 kroner. I sådanne tilfælde bliver sagen undersøgt for at få vished over, at du virkelig skal have så mange penge tilbage. Blandt de dårlige nyheder er, at du, eller din ægtefælle har gæld til det offentlige. Det kan eksempelvis være retskat fra året før, og det forhold skal bringes i orden, før du får dine penge udbetalt.

Her får du pengene

Er du en af de mange heldige, der 5. april kan forsøde tilværelsen lidt, når Skattestyrelsen betaler penge tilbage til danskerne?

Det kan være, at du planlægger at bruge pengene på en rejse eller en ny sofa. Men har du ikke brug for pengene nu og her, og vil du gerne vil have dem til at formere sig lidt, er der flere muligheder.

Danica Pension har regnet på, hvad 10.000 kroner kan blive til på 15 år, hvis de bliver brugt til at betale af på gæld, investeret i aktier eller pension – eller blot ryger ind på en bankkonto.

Har du et dyrt bil- eller forbrugslån, er det her, pengene er bedst brugt.

– Ved at afdrage på højtforrentet gæld reduceres dine fremtidige renteudgifter, forklarer Mads Moberg Reumert, der er seniorøkonom hos Danica Pension.

Der er stor forskel

Ifølge beregningerne kan 10.000 kroner blive 17.800 kroner værd, hvis du afbetaler på dyr gæld med otte procent i rente.

Smider du dem ind på en bankkonto med 0,5 procent i rente, vil den forventede inflation over de næste 15 år til gengæld betyde, at pengene bliver væsentligt mindre værd.

Har du ikke allerede en lille opsparing til uforudsete udgifter, kan der dog være en fordel i at smide pengene ind på en konto, mener Morten Bruun Pedersen, der er seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk

– Man får ikke noget afkast, men man er dækket ind, hvis opvaskemaskinen går i stykker. Det er altid godt at have et vist beløb stående, så man ikke skal tage et dyrt forbrugslån for at dække uforudsete udgifter, siger han.

Investeringer

En anden mulighed er at investere pengene. Det kan du gøre direkte i aktier eller ved at sætte pengene ind på din pension.

Har du 15 år tilbage til pensionen, kan du ifølge Danica Pensions beregninger gøre de 10.000 til 12.700 kroner i stedet.

– Men ønsker man at have mulighed for at bruge pengene før pensionstidspunktet, så skal de ikke sættes på en pensionsopsparing, siger Mads Moberg Reumert.

De kan nemlig ikke trækkes ud igen.

Opsparing eller hvad?

Du skal også være opmærksom på, om de ekstra penge på pensionsopsparingen betyder, at du bliver trukket i de offentlige ydelser, som kommer med folkepensionen – for eksempel pensionstillægget.

– Det vil reducere afkastet, siger Morten Bruun Pedersen, der har set på Danica Pensions tal.

– Og det vil særligt være folk i mellemindkomstgruppen, der bliver ramt, tilføjer han.

Du kan også se på alternative måder at investere pengene.

Det kan for eksempel være at smide pengene i klimarenovering af din bolig, som på sigt vil spare dig nogle penge.

– Eller du kan købe en god cykel til at cykle på arbejde på – og spare togkort eller benzin. Samtidig får du motion og kan måske spare fitnessabonnementet, foreslår Morten Bruun Pedersen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu