Person fejlagtigt mistænkt: Nu ændres procedure

22. oktober 2019 10:59 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Efter en person fejlagtigt er blevet mistænkt efter et match på en DNA-referenceprofil efter 10 DNA-systemer, mens der ingen mistanke var ved 16 DNA-systemer, har politiet valgt at ændre procedure.

Person fejlagtigt mistænkt: Nu ændres procedure
Efter en person blev fejlagtigt mistænkt i forbindelse med et sammenhold af DNA-profilregistret. Nu ændres proceduren, oplyser Rigspolitiet. Foto: Kim Matthäi Leland/ Rigspolitiet

Rigspolitiet har besluttet at skærpe retningslinjerne for opdatering af DNA-referenceprofiler, der er typebestemt efter 10 DNA-systemer.

Ændringen er sket på baggrund af en sag, hvor en person blev fejlagtigt mistænkt.

Artiklen fortsætter efter videoen

Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Retningslinjer ændres

Den 21. oktober 2019 har Rigspolitiet efter en drøftelse med Rigsadvokaten besluttet at ændre retningslinjerne for opdatering af DNA-referenceprofiler, der er typebestemt efter 10 DNA-systemer.

Den slags typebestemmelse er blevet anvendt frem til 2012, mens der fra 2012 er blevet anvendt typebestemmelse efter 16 DNA-systemer.

Retningslinjerne gælder for sager, hvor der via dna-profiler fra indhentede spor foretages en søgning efter en potentiel gerningsmand i dna-profilregistret.

Fejl fundet

I en sag er der blevet fundet fejl i typebestemmelserne.

En person er blevet mistænkt på baggrund af stærkt match i dna-profilregistret, hvor personen var registeret med 10 DNA-systemer.

Efterfølgende blev der udført en supplerende analyse ved hjælp af typebestemmelsen til 16 DNA-systemer, som viste, at der ikke var grundlag for mistanken.

En opdatering

Derfor er der blevet vedtaget, at hvis der i en sag, hvor indhentede spor sammenholdes med dna-profiler i dna-profilregistret med kun 10 DNA-systemer, skal der altid ske en opdatering til 16 DNA-systemer.

Før der er foretaget en fornyet undersøgelse på baggrund af 16 DNA-systemer, må der ikke foretages straffeprocessuelle skridt i sagen.

Dog kan det godkendes, at nødvendige skridt i efterforskningen foretages før den fornyede undersøgelse.

Dog skal alle politikredse sikre sig, at der bliver gjort brug af 16 DNA-systemer både for personprofiler og indhentede spor.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu