ANNONCE

Pest og gul feber: Frygtede sygdomme vender kraftigt tilbage

24. oktober 2017 14:01 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Sundhedsmyndighederne i Brasiliens største by iværksætter vaccinationskampagne mod alvorlig virussygdom, mens knap 100 er dræbt af en anden på Madagascar.

Sundhedsmyndighederne i den brasilianske millionby São Paulo har iværksat en vaccinationskampagne for at beskytte borgere mod gul feber. Tiltaget skyldes, at der fredag blev fundet fem døde aber, hvoraf en var inficeret med sygdommen, skriver nyhedsbureauet AP.

To parker blev i weekenden lukket for offentligheden af frygt for et udbrud af gul feber i São Paulo, der med 23 millioner indbyggere er den største metropol i Sydamerika.

Den sydøstlige del af Brasilien er i forvejen ramt af det værste udbrud i årtier af den farlige virussygdom. Siden december er mindst 261 personer døde af gul feber. Sygdommen er i familie med denguefeber og zikavirus. Det er den samme myg, der kan bære de tre sygdomme fra menneske til menneske.

Hundredvis af døde aber

De første tegn på, at et udbrud var under opsejling, var fund af hundredvis af døde aber i regnskoven ud mod Atlanterhavet. Millioner af brasilianere er blevet vaccineret som del af myndighedernes forsøg på at forhindre udbruddet i at udvikle sig til en epidemi.

Udbruddet fik i marts regeringen i Rio de Janeiro til at indlede en storstilet kampagne. Målet er at få samtlige personer i delstaten vaccineret mod gul feber, inden året er omme. Hidtil har udbruddet været begrænset til landområder, hvor sygdommen er spredt af myg, der normalt ikke findes i byområder.

Det skal danskere gøre

Verdenssundhedshedsorganisationen, WHO, anbefalede tidligere i år, at rejsende til landområder i delstaterne Rio de Janeiro og São Paulo lader sig vaccinere. Statens Serum Institut her hjemme i Danmark anbefalede, at rejsende til staterne Espirito Santo, Sao Paulo og Minas Gerais. Det anbefales endnu, men er ikke et aktuelt krav for indrejsende – endnu.

Der er omkring 200.000 tilfælde af gul feber på verdensplan om året. De fleste bliver raske, men omkring 15 procent af de syge får efter en kort bedring et tilbagefald og udvikler gulsot som tegn på leverbetændelse. Betændelsen giver hud og øjne et gulligt skær – deraf navnet gul feber.

Danskere med Brasilien som rejsemål kan på Statens Serum Instituts hjemmeside hente informationer om, hvilke dele af landet, der betragtes som risikoområder.

Pesten hærger også

Meldingen kommer ganske få dage efter beskeden om, at der muligvis er udbrudt pest i storbyerne på øen Madagascar. Flere udenlandske mennesker er blevet smittet og døde af det nyeste udbrud af den sygdom, der tidligere udryddede omtrent en fjerdedel af jordens befolkning for mere end 600 år siden.

I begyndelsen af oktober oplyste WHO, at 21 mennesker var døde af pest og 114 smittet, siden epidemien første gang blev noteret sidst i august. Det tal er nu steget helt ekstraordinært.

Det internationale online-magasin Outbreak News Today skriver mandag, at 102 er noteret omkomne, mens over 1000 nu mistænkes for at være smittet. Mindst 300 er bekræftet. Herunder flere turister.

Der er i de konkrete tilfælde tale om lungepest.

Fakta

De to former for pest

Pest er en sygdom, der skyldes smitte med bakterien Yersinia pestis.

Sygdommen forekommer i to former – byldepest og lungepest.

Ved begge former ses hurtig indsættende høj feber, utilpashed og konfusion.

Ved blodforgiftning kan der ses dødt væv – nekroser, dette døde væv er sort, og derfor hed sygdommen i gamle dage Den Sorte Død.

Sygdommen kan behandles med antibioitka; udsigten til helbredelse er god, hvis man kommer hurtigt i gang med behandlingen.

Kilde: Sundhed.dk

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu