PET har makuleret flere sager om kendte danskere

2. marts 2013 05:06 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
PET har makuleret flere sager om kendte danskere
Billede mangler

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har slettet flere sager om fremtrædende danskere end hidtil kendt, skriver Information.

 

Det får et flertal i Folketinget til at kræve sagen om PETs makuleringer undersøgt til bunds.

Juraprofessor Linda Nielsen fra Københavns Universitet skriver i en udredning om PETs makuleringspraksis, at efterretningstjenesten i løbet af 1990’erne slettede »en række sager, der vedrører markante, politiske eller kulturelle personligheder«.

Professoren bekræfter over for Information, at PET også har makuleret sager »om andre mere eller mindre kendte danskere«. Hun ønsker dog ikke at gå i detaljer med antallet og identiteten på de pågældende personer.

De nye oplysninger er alarmerende, mener Venstres retsordfører Karsten Lauritzen (V).

»Det her skal undersøges. Det skal frem, hvem de mere eller mindre kendte personer er, hvis sager PET har slettet.«

»Det vil blandt andet kunne vise, om der er et mønster i forhold til makuleringerne, siger Karsten Lauritzen, der specifikt tænker på, om den socialdemokratisk ledede regering i 1990’erne sørgede for at få slettet sager om politikere på venstrefløjen.

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø), kræver også svar.

»Det er meget alvorligt, hvis listen er længere, end det fremgår af redegørelsen, dels på grund af tabet af historisk viden og dels på grund af tabet om viden om omfanget af PETs regelbrud. Hvis listen viser sig at være lang, bliver det svært at tro på, at der skulle være tale om utilsigtede fejl fra PETs side. Så må den eneste forklaring næsten være, at PET har sørget for at slette sager, hvor de er gået for tæt på danske politikere og andre fremtrædende personer.«

»Selv om man skal være forsigtig med at hænge personer ud i offentligheden som nogen, PET har overvåget, mener vi, der er tale om så relevante oplysninger, at de må frem. Vi vil derfor bede justitsministeren om at få en yderligere undersøgelse eller en tillægsundersøgelse, hvor man beder Linda Nielsen om at gå i detaljer med, hvem der har været tale om,« siger Pernille Skipper til Information.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu