PET kan aldrig yde »fuldstændig beskyttelse« til »enhver person«

6. februar 2013 13:31 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
PET kan aldrig yde »fuldstændig beskyttelse« til »enhver person«
Billede mangler

Politiets Efterretningstjeneste (PET) afviser den kritik, der er rettet mod tjenesten fra flere sider efter tirsdagens drabsforsøg på islamkritikeren og formand for Trykkefrihedsselskabet, Lars Hedegaard.

 

Både terrorforsker Magnus Ranstorp og tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen mener ikke, at Hedegaard har haft den fornødne beskyttelse.

PET-chef Jakob Scharfs svar på kritikken er, at man løbende træffer beslutninger om beskyttelse af truede personer.

– Beslutningen om, hvorvidt der er grundlag for at iværksætte beskyttelsesforanstaltninger, og om karakteren og omfanget af de konkrete foranstaltninger, træffes på grundlag af de efterretninger, som PET er i besiddelse af, og de trusselsvurderinger, som PET udarbejder, siger han i en udtalelse.

Men Scharf understreger også, at PET ikke kan holde øje med alle:

– Det vil i øvrigt aldrig være muligt for PET at yde fuldstændig beskyttelse i forhold til enhver person, der i den offentlige debat giver udtryk for markante og kontroversielle synspunkter, og som derfor potentielt vil kunne være mål for voldelige ekstremistiske trusler, udtaler han.

Terrorforsker Magnus Ranstorps vurdering er, at Lars Hedegaard ligger i top fem over mulige mål. Navnlig forbindelsen til Trykkefrihedsselskabet og hans holdning til islam får Ranstorp til at mene, at Hedegaard figurerer højt på listen. Lars Hedegaard har været en aktiv debattør af religion og ytringsfrihed gennem en årrække.

– Jeg kunne finde hans adresse og telefonnummer på et sekund. Sågar et billede af, hvor han bor. Han er ikke nogen tilfældig person. Han har været meget aktiv, og er i det henseende et helt oplagt mål, siger han og understreger dermed hans udsatte status.

PET gør klart, at man ser »med stor alvor« på forbrydelsen og arbejder tæt sammen med Københavns Politi om efterforskningen.

Lars Hedegaard blev forsøgt dræbt med skud, da han tirsdag åbnede for det, han troede var postbuddet med en pakke. Gerningsmanden flygtede efter det mislykkede forsøg, og politiet jagter ham fortsat.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu