PET-kontrol forgylder PET

16. februar 2013 22:46 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
PET-kontrol forgylder PET
Arkivfoto.

Det nye tilsyn med Politiets Efterretningstjeneste (PET) vil modtage så få midler, at det ikke kan føre reel kontrol med PET, lyder kritikken ifølge Berlingske.

 

Mens tilsynet vil få fem millioner kroner årligt til opgaven, som især består i at føre kontrol med PETs personregistreringer, udløser den nye lov på sigt 11,6 millioner kroner årligt til PET oven i tjenestens budget på cirka 800 millioner kroner om året, fremgår det af bemærkningerne til den kommende PET-lov. Merudgiften skyldes, at PET skal have ekstra ressourcer, så det kan svare på tilsynets spørgsmål, forklarer justitsminister Morten Bødskov (S). Men fordelingen vækker undren.

»Det er svært at se, at de begrænsede ressourcer til det nye PET-tilsyn er en reel styrkelse af kontrollen. Samtidig virker det som en skæv fordeling af pengene, at PET får flere end det nye tilsyn,« siger terrorforsker Magnus Ranstorp fra Försvarshögskolan i Stockholm.

Det nye tilsyn halter også økonomisk efter vores nabolande. Det norske tilsyn med landets efterretningstjeneste modtog 10,8 millioner norske kroner i 2011. Det tilsvarende svenske tilsyn modtog 17,9 millioner svenske kroner i 2012.

»Vi risikerer at lave en papirtiger, som selv inden for de begrænsede kompetencer om personoplysninger ikke engang kan udføre sin opgave,« siger Jacob Mchangama, chefjurist i tænketanken CEPOS.

Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i PET, mener, at »fordelingen stiller spørgsmål ved, hvem der egentlig kontrollerer hvem.«

Justitsministeren afviser, at det kan opfattes som et paradoks, at det nye PET-tilsyn udløser flere penge til PET end til selve tilsynet.

»Vi styrker kontrollen med PET markant, og så er det klart, at det øgede tilsyn kræver, at PET kan efterleve de krav, der vil komme fra tilsynet,« siger Morten Bødskov.

Den nye PET-lov fremsættes om halvanden uge.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu