PET: Vi kan ikke beskytte alle

6. februar 2013 18:01 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
PET: Vi kan ikke beskytte alle
Billede mangler

Københavns Politi formoder, at manden, som tirsdag forsøgte at dræbe Lars Hedegaard, islamkritiker og formand for Trykkefrihedsselskabet, var alene om ugerningen.

 

– Vi har ikke noget, der tyder på andet, end at han arbejder alene, siger politiinspektør og efterforskningsleder hos Københavns Politi, Jørgen Skov.

Lars Hedegaard overlevede drabsforsøget, da patronen fra pistolen gik hen over hovedet på ham, mens andet tryk på aftrækkeren end ikke udløste en patron. Politiet vurderer, at gerningsmanden var velforberedt, for flere har spottet ham – forklædt som postbud – i området forud for episoden.

– Vi har flere gode vidner, der har set en mand svarende til signalementet gå rundt i området både søndag og mandag formiddag. Man har undret sig over, at der gik et usoigneret postbud rundt uden post i området, og vi er selvfølgelig interesseret i, om andre også har set ham, siger Jørgen Skov.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) kritiseres for ikke at have gjort nok for at sikre Lars Hedegaard. Både den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp og tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen mener ikke, at den islamkritiske debattør har haft den fornødne beskyttelse.

– Jeg kunne finde hans adresse og telefonnummer på et sekund. Sågar et billede af, hvor han bor. Han er ikke nogen tilfældig person. Han har været meget aktiv, og er i det henseende et helt oplagt mål, siger Magnus Ranstorp og vurderer, at Lars Hedegaard ligger i top fem over mulige mål.

Magnus Ranstorp mener, det er tydeligt, at der ikke har været nogen beskyttelse. Et udsagn, som tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen støtter. Han mener ikke, at Hedegaard har været på PETs liste over terrortruede personer.

– Nej. For så kan jeg love, at de havde forhindret det. Hvis de havde haft den mindste mistanke, var det ikke sket, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

PET-chef Jakob Scharfs svar på kritikken er, at man løbende træffer beslutninger om beskyttelse af truede personer.

– Beslutningen om, hvorvidt der er grundlag for at iværksætte beskyttelsesforanstaltninger, og om karakteren og omfanget af de konkrete foranstaltninger, træffes på grundlag af de efterretninger, som PET er i besiddelse af, og de trusselsvurderinger, som PET udarbejder, udtaler han i en skriftlig kommentar.

Jakob Scharf understreger, at PET ikke kan holde øje med alle:

– Det vil i øvrigt aldrig være muligt for PET at yde fuldstændig beskyttelse i forhold til enhver person, der i den offentlige debat giver udtryk for markante og kontroversielle synspunkter, og som derfor potentielt vil kunne være mål for voldelige ekstremistiske trusler, siger han.

Lars Hedegaard opholder sig nu – sammen med politiet – på et sikkert sted. Hvor det er, og hvor langt efterforskerne er med motivet bag skyderiet, vil Jørgen Skov ikke oplyse om, ligesom han heller ikke vil fortælle, hvor politiets spor peger hen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu