PET vil hjælpe forsker i spionjagt

11. april 2012 12:00 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
PET vil hjælpe forsker i spionjagt
Billede mangler

Politiets Efterretningstjeneste (PET) står til rådighed for koldkrigsforskeren Thomas Wegener Friis, som i weekenden afslørede, at han har fundet materiale, der stærkt indikerer, at en nulevende og kendt dansker fungerede som spion for Stasi under den kolde krig.
Sådan lyder beskeden fra PET-chef Jakob Scharf, efter at statsministerminister Helle Thorning-Schmidt (S) tirsdag opfordrede Thomas Wegener Friis til at søge hjælp fra PET, hvis forskeren fandt det nødvendigt, skriver Politiken.
“Den pågældende forsker vil naturligvis kunne rette henvendelse til PET, hvis han mener at være i besiddelse af oplysninger, som kan være relevante for PET, eller hvis han i øvrigt ønsker PET’s vejledning i den konkrete sag,” siger Jakob Scharf ifølge Politiken.
De nye oplysninger, som stammer fra granskning af de såkaldte stasiarkiver, kan afsløre spionage i et hidtil uhørt stort omfang, mener Thomas Wegener Friis, som ville foretrække at få hjælp af CIA, fordi han mener, at PET ikke kan hjælpe i denne sammenhæng.
Helle Thorning-Schmidt afviste dog tirsdag, at Justitsministeriet ville bede CIA om hjælp, og PET’s tidligere operative chef, Hans Jørgen Bonnichsen, advarer Thomas Wegener Friis om at fare ud for tidligt.
“Der er al mulig grund til at være kritisk over optegnelserne i stasiarkiverne, for både den østtyske og sovjetiske tjeneste var berygtet for deres tvivlsomme efterretninger. Det er ikke oplysninger, man umiddelbart kan bruge til at rejse en straffesag, og i det hele taget skal man være varsom med at stigmatisere folk på et så tyndt grundlag. Det er ikke et retssamfund værdigt,” siger Hans Jørgen Bonnichsen til Politiken.
Kilde: Politiken

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu