Peter Carl Fabergé – russisk juveler med dansk mor

30. maj 2012 00:01 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Peter Carl Fabergé – russisk juveler med dansk mor
Billede mangler

Peter Carl Fabergés verdensberømte påskeæg har danske aner idet hans mor, Charlotte Jungsted, var dansker – Juveleren ville onsdag være fyldt 166 år.
 
Fabergé-æggene er verdensberømte, men kun få har ét af de oprindelige 57 æg, som den russiske juveler Peter Carl Fabergé lavede. Lige så kendte Fabergés æg er, ligeså lidt kendt er det, at hans mor faktisk var dansker. Så når den russiske juveler onsdag hyldes på sin 166 års fødselsdag, så har vi som danskere også grund til at være lidt stolte.
 
Peter Carl Fabergé blev født i Sankt Petersborg den 30. maj i 1846. Begge hans forældre, Gustav Fabergé og den danske maler-datter Charlotte Jungstedt, var juvelerer og Peter Carl Fabergé videreførte det af faderen oprettede juvelerværksted.
 
Den fantastiske historie om Fabergés berømte påskeæg begynder i 1885 med fremstilling af det første 6,3 cm høje påskeæg i guld med hvid emaljeovertræk. Inden i var der en lille kylling.
Æggene har i den russisk-ortodokse kultur stor betydning som et symbol på Jesu Kristi opstandelse og hele livscyklussen.
  
I den russiske ortodokse kultur har æggene en meget stor betydning som symbol på Jesu Kristi opstandelse og livets cyklus.
 
Efter den russiske revolution måtte familien Fabargé flygte til Schweiz. De Fabergé-æg,d er blev tilbage i Rusland blev konfiskeret af bolsjevikkerne og efterfølgende solgt. Der findes stadig privatejede Fabergé-æg tilbage – de resterende ”overlevende” Fabergé-æg er på museer.
 
Peter Carl Fabergé døde i Schweiz i 1920. 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu