ANNONCE

Peter Madsen dømt igen

9. februar 2021 12:33 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk og Ritzau Info

Peter Madsen accepterer dom på fængsel i et år og ni måneder for fangeflugt.

Peter Madsen dømt igen
Den drabsdømte Peter Madsen. Foto: Ida Guldbaek/Ritzau Scanpix

Livstidsfangen Peter Madsen idømmes tirsdag ved Retten i Glostrup fængsel i et år og ni måneder for at flygte fra Herstedvester Fængsel.

Ved flugten holdt han en fængselspsykolog som gidsel, truede fængselsbetjente, forsøgte at kapre en bil og truede flere politifolk.

– Det er ualmindelig groft, hvad du har udsat andre mennesker for, og det er en ualmindelig grov overtrædelse, du har begået ved denne fangeflugt, lyder det fra dommer Martin Broms i forbindelse med domsafsigelsen.

Peter Madsen erkendte ved tirsdagens retsmøde sig skyldig i at planlægge og udføre sin flugt. Den foregik 20. oktober fra Herstedvester Fængsel i Albertslund.

Madsen var kun på fri fod i få minutter, inden politiet anholdt ham. Dog gik der et par timer, inden Madsen kunne køres væk fra stedet. Han var nemlig iført en bombeattrap, og politiet skulle først sikre, at der ikke var fare på færde.

Accepterede dommen

Peter Madsen valgte efter tirsdagens domsafsigelse at acceptere rettens dom.

Anklager Rasmus Kim Petersen havde krævet en lidt strengere straf, nemlig to til to et halvt års fængsel. Forsvarer Anders Larsen mente, at en straf på halvandet års fængsel ville være passende.

Ud over fængselsstraffen skal Peter Madsen betale 19.672 kroner og 50 øre i erstatning til den fængselspsykolog, han holdt som gidsel i forbindelse med flugten.

Fakta

Tre opsigtsvækkende fangeflugter

Peter Madsen er langt fra den eneste. Hvert år er der fanger, der flygter fra de danske fængsler.

I 2019 var der tre undvigelser fra lukkede fængsler og fire undvigelser fra arresthuse.

Vi er endda højt på listen over lande i Europa, hvor flest flygter per 10.000 indsatte, viser en rapport fra Europarådet i 2018.

Danmark var således nummer syv over antallet af fangeflugter i åbne og lukkede fængsler.

Ser man kun på de lukkede fængsler var Danmark nummer tre.

Her følger beskrivelser af tre af de mest opsigtsvækkende fangeflugter i Danmark.

* I 2019 flygtede bandelederen Hemin Dilshad Saleh fra en psykiatrisk afdeling i Slagelse, hvor han var fængslet. Han fik besøg af sin fætter, der i en kageæske havde medbragt to skydevåben.

Med pistolen rettet mod hovedet på en ansat lykkedes det dem at flygte i to ventende biler, hvor fem andre sad. Bandelederen blev senere pågrebet og udleveret fra Spanien.

* I 2012 lykkedes det en anden bandeleder at flygte fra Statsfængslet Østjylland ved Horsens, men det var uden den store dramatik. Muhammed Figuigui udgav sig for at være en anden fange, der skulle på uledsaget udgang.

Hans identitet blev ikke tjekket ved porten, og derfor kunne han sætte sig i en taxa og køre væk. Figuigui blev fanget igen halvandet år efter i en lejlighed i København.

* I 1995 bragede en gul gummiged ind i muren til Vridsløselille Fængsel, hvor 12 fanger flygtede ud af hullet, mens fængselsbetjente løb efter.

De fleste undslupne indsatte blev fanget inden for få uger, men en enkelt nåede helt til udlandet, før han blev anholdt igen.

Kilder: Kriminalforsorgen, Ritzau, Berlingske, TV2, Ekstra Bladet, Kristeligt Dagblad.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu