ANNONCE

Phillip mishandlet og efterladt døende

30. november 2020 19:44 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Drab eller dødsvold? Retten på Bornholm afsiger tirsdag morgen skyldkendelse i sag om 28-årigs død i skov

Tre juridiske dommere og seks nævninger vil tirsdag afgøre, om to bornholmske brødre skal dømmes for drab eller vold med døden til følge.

Brødrene tævede natten til 23. juni deres 28-årige kammerat Phillip Johansen til døde i Nordskoven på Bornholm. Men de ville ikke slå ihjel, har de forklaret.

I sagen er de to brødre tiltalt for drabet på den 28-årige, som de var venner med, og anklageskriftet beskriver en voldsom mishandling.

Før retten skal tage stilling, argumenterer anklager Anne Moe for, hvorfor der bør dømmes for drab.

– Når de udfører så grov vold, har de også accepteret, at Phillip vil dø, hvis de bliver ved, siger hun i sin procedure.

I anklageskriftet står der, at brødrene blandt andet væltede ham ned på ryggen, satte et knæ på hans hals og slog ham mange gange med en granrafte. Han blev også slået på kroppen og i hovedet med brandvarme ildragere.

Mishandlingen efterlod den 28-årige med voldsomme skader og navnlig akut luftoverfyldning af lungerne gjorde, at han døde.

39 læsioner

Phillip Johansen fik i alt 39 læsioner, og vicestatsobducent Christina Jacobsen har fortalt, at hun ikke har set så slemme skader før. Skaderne har ”karakter af mishandling”, og de har bragt den 28-årige i en ”svær smertepåvirket tilstand.”

De to brødre har i retten forklaret, at deres mor fortalte, at Phillip Johansen havde forgrebet sig på hende. Derfor tog de 22. juni sent om aftenen med kammeraten ud i Nordskoven på en shelterplads, hvor de drak alkohol.

På et tidspunkt kørte de på tanken efter mere, og da de vendte tilbage overfaldt de Phillip Johansen.

Han blev også tævet med en granrafte, stukket, slået med en flaske, slået med brandvarme ildragere og trampet i hovedet og skridtet med træsko.

Efterfølgende forlod de ham i skoven, og da Phillip Johansen blev fundet livløs dagen efter, blev han efter genoplivningsforsøg erklæret død.

Brødrene smed ofrets sko og telefon i bålet, inden de efterlod ham. Men modsat anklageren mener Peter Secher, der er forsvarer for den ældste af brødrene ikke, at det er et tegn på drab.

– Det viser, at han skal ligge og lide – ikke dø. Han blev mishandlet. Men at efterlade ham i live er en atypisk drabsmetode.

– Men det, der skete, var groft. Det prøver jeg ikke at bagatellisere. Men skaderne hver for sig var ikke dødelige, siger Peter Secher.

Spekulationer om racistisk motiv

Der har på sociale medier været spekuleret i, om drabet på den dansk-tanzanianske Phillip Johansen var racistisk. Men det kan anklagemyndigheden ikke bevise, påpeger Anne Moe.

Teorien blussede op, fordi den ene bror har et hagekors tatoveret på det ene ben, og fordi offeret fik et knæ for sin hals. Sidstnævnte gav mindelser om sagen i USA med den sorte mand George Floyd, der døde, efter en politibetjent lagde et knæ på hans hals under en anholdelse.

Drab straffes som udgangspunkt med 12 års fængsel, men straffen kan eksempelvis hæves, hvis der er tale om mishandling. Vold med døden til følge straffes derimod mildere.

Først når afgørelsen om skyld er kommet tirsdag klokken 9, vil anklager og de to forsvarere argumentere for, hvilken straf der er passende.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu