Pihl i millionstrid om vandkraftværk i Grønland

14. marts 2013 17:10 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Pihl i millionstrid om vandkraftværk i Grønland
Billede mangler

Den kriseramte storentreprenør Pihl & Søn har fået en voldgiftssag på halsen i kølvandet på afleveringen af et vandkraftsprojekt i Grønland i 2008.

Grønlands Selvstyres energiselskab, Nukissiorfiit, beskylder et byggekonsortium med Pihl i spidsen for bl.a. en række fejl og mangler, altså byggesjusk. Og det skal koste konsortiet et tocifret millionbeløb i erstatning, mener bygherren.

Sagen kommer oven i Pihls mange underskudsgivende byggeprojekter og for dårlig styring af især store udenlandske millionbyggerier, der har givet Pihl økonomiske problemer,

Energiselskabet har ikke lagt sig fast på det endelig erstatningskrav, men Nukissiorfiit vil sandsynligvis kræve erstatning på et større tocifret millionbeløb af det dansk-islandske byggekonsortium, Energikonsortiet I/S, med storentreprenøren Pihl i spidsen.Værste sag nogensinde

Grønlands Selvstyre, indtil 2009 Grønlands Hjemmestyre, bygger i disse år vandkraftværker, der udnytter nedbør og vand fra smeltende indlandsis, til at producere strøm.

»Vi er Grønlands største bygherre og bygger for milliarder af kroner i disse år. Jeg har aldrig oplevet en lignende sag, hvor der er så store problemer med en entreprenør,« siger direktør Henrik Estrup fra Nukissiorfiit.

Efter at det sydgrønlandske Qorlortorsuaq-kraftværk blev taget i brug i 2008, har det selvstyreejede energiselselskab anlagt en voldgiftssag mod Energikonsortiet, hvor Pihl ejer 51 procent.

Alt fra byggesjusk til forsinkelser og dårlig projektledelse er ifølge Berlingskes oplysninger årsager til, at også dette projekt sandsynligvis har været tabsgivende i betydelig grad for Danmarks største privatejede entreprenør.

Bygherren har været stærkt utilfreds med det afleverede projekt, som alt i alt har kostet energiselskabet Nukissiorfiit op mod 300 mio. kr.

Energiselskabet underskrev i 2003 en totalentreprisekontrakt med byggekonsortiet på 51 procent om at få leveret et vandkraftværk, dæmning og transmissionsledninger til 216 mio. kr. Siden blev kontraktsummen øget til små 240 mio. kroner.

Vandkraftværket, der leverer el til byerne Narsaq, blev som nævnt sat i drift i 2008. Bygherren har efter lang tids tovtrækkeri med Energikonsortiet anlagt en voldgiftssag mod byggekonsortiet ved Sø- og Handelsretten i København. Kravet var i første omgang på 60 mio. kr.

»Vi anlagde sagen for mange ting, bl.a. omkring tekniske specifikationer, der ikke er i orden. Hvad vores endelige krav mod Energikonsortiet kan ende på, vil jeg ikke fortælle,« siger direktør Henrik Estrup fra Nukissiorfiit.Syns- og skønsforretninger

Efter at vandkraftværket var sat i drift, krævede Energikonsortiet cirka 300 mio. kroner oven i kontraktsummen på 238 mio. kroner. Bygherren afviste kravet, hvorefter konsortiet anlagde en voldgiftssag mod bygherren ved Sø- og Handelsretten i København.

På grund af det store økonomiske krav valgte Nukissiorfiit sidste sommer at indgå et forlig med byggekonsortiet. Det skete for undgå den usikkerhed omkring omkostningerne, der kunne være ved voldgiftssagen. Konsortiet med Pihl i spidsen fik ikke de krævede 300 mio. kr.

»Forliget betyder, at konsortiet til sommer skal udbedre en række ting mod til gengæld at få 57 millioner kr. fra os,« oplyser direktør Henrik Estrup i Nukissiorfiit.

Det grønlandske energiselskab har anlagt voldgiftssagen mod konsortiet med Pihl i spidsen bl.a. fordi, der var en række fejl og mangler, dvs. byggesjusk på projektet. Det bekræfter Henrik Estrup.

Ved fire syns- og skønsforretninger, som eksperter fra Sø- og Handelretten foretog i 2010-11, blev der konstateret fejl og mangler i alle led på langt størstedelen af bygge- og anlægsarbejderne i forbindelse med opførelse af vandkraftværk, dæmning og transmissionsmaster- og ledninger. Eksempelvis skete der havarier på både en generator på en kraftstation og et antal elmaster.Har lært af sagen

Mangelfuld projektstyring af byggerierne var også et stort problem.

»Projektledelsen er efter vores mening ikke udført godt nok. Hvis der i Grønland sker selv korte forsinkelser, kan det resultere i forsinkelser på et halvt til tre kvart år i de enkelte byggeår og medføre mange ekstraomkostninger, fordi byggesæsonen heroppe er så kort. Havde projektet været projekteret og planlagt bedre, havde man undgået nogle af disse ekstraomkostninger,« siger direktør Henrik Estrup fra energiselskabet.

Pihl har bygget tre – snart fire ud af Grønlands fem vandkraftværker. Siden Qorlortorsuaq-værket blev afleveret, har Pihl opført et vandkraftværk i Sisimiut til 500 mio. kroner, der er taget i brug. Hertil kommer et værk i Ilulissat, der er tæt på at være færdigt, til 570 mio. kroner. Begge anlæg ligger i Vestgrønland.

»Vi lærte af sagen fra Sydgrønland. Nu bliver Pihl styret med hård hånd. Og byggerierne har kørt upåklageligt,« siger Henrik Estrup fra det grønlandske ergiselskab.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Pihl.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu