PKA klar til investering i Grønland

20. februar 2013 23:31 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
PKA klar til investering i Grønland
Billede mangler

Et af landets største og rigeste pensionsselskaber, PKA, spiller nu for første gang konkret ud og melder sig klar til at investere betydeligt i miner i Grønland. PKA erklærer sig parat til at skyde op til en halv milliard kroner ind i hvert mineprojekt, PKA engagerer sig i. Det skriver Berlingske torsdag.

 

Pensionsselskabet oplyser, at det i øjeblikket undersøger et mindre antal konkrete projekter. Også PensionDanmark vurderer i øjeblikket muligheden for at gå ind i konkrete projekter.

Samtidig arbejder stærke kræfter for, at danske pensionskasser går sammen med danske storentreprenører som MT Højgaard og FLSmidth, der leverer udstyr til miner over hele verden. Det sker for at ruste sig til at konkurrere med udenlandske aktører fra for eksempel Kina om at bygge miner og tilhørende infrastruktur som veje og havne i Grønland.

»Vi er primært interesserede i at stille risikovillig kapital til rådighed. Vi har haft indledende drøftelser med flere udenlandske mine- og efterforskningsselskaber med licenser i Grønland. Det kunne være fantastisk spændende, hvis vi inden årets udgang kan sige, at vi er ved at afslutte noget eller har afsluttet noget i form af en investeringsaftale,« siger administrerende direktør Peter Damgaard Jensen fra PKA.

En af de modeller, PKA overvejer, er at indskyde risikovillig kapital – som udgangspunkt mellem 200 og 500 millioner kroner per mineprojekt – så PKA deltager som aktionær i grønlandske mineselskaber. Danske alliancer i støbeskeen

Blandt de mest fremskredne mineprojekter i Grønland er et større projekt i Sydgrønland, hvor man vil udvinde sjældne metaller til produktion af el- og hybridbiler, harddiske og hardware i computere. Hertil kommer et stort bly- og zinkprojekt i Nordgrønland.

Pensionsfællesskabet PKA har 250.000 medlemmer og forvalter en pensionsformue på 200 milliarder kroner for blandt andet pensionskasser for kontorpersonale, sygeplejersker og socialpædagoger.

PKA er også meget interesseret i at indgå aftaler med eksempelvis andre pensionskasser, FLSmidth og entreprenørselskabet MT Højgaard i et eller flere konsortier. Det skal for mineselskaber finansiere og bygge miner med tilhørende havne, veje, broer, og kraftværker i Grønland. Et initiativ, som FLSmidth er begejstret for.

»Vi følger medierne meget opmærksomt i disse dage, da tingene flytter sig meget. Det er særdeles interessant, at nogle danske investorer melder sig på banen. Man kan sagtens forestille sig, at vi kunne levere en hel del udstyr til konsortier, der bygger grønlandske miner og vil spille en aktiv rolle som rådgivere i forbindelse med mineprojekter i Grønland. Vi holder alle muligheder åbne,« siger administrerende direktør Jørgen Huno Rasmussen fra FLSmidth.

Fra PensionDanmark lyder meldingen, at selskabet er i indledende dialog med forskellige samarbejdspartnere, mens Sampension ikke ønsker at investere i miner i Grønland.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu