ANNONCE

Plan forudså dansk epidemi: Men ingen reagerede

24. marts 2020 04:16 | Af: Newsbreak.dk

Beredskabsstyrelsen skrev allerede i 2008 en pjece om, hvordan en pandemi kunne udvikle sig, og hvordan virksomheder, borgere og myndigheder ­skulle forholde sig til den

Den ville uundgåeligt ramme landet. Spørgsmålet var kun hvornår og med hvilken styrke.

Allerede for 12 år siden skrev myndighederne en detaljeret plan om, hvordan det offentlige og private Danmark skulle forholde sig, når en dødelig og influenzalignende pandemi ville ramme hele verden og på få uger sætte sundhedsvæsenet under ”alvorligt pres”.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Det viser en 36 sider lang vejledning, ”Beredskabsplanlægning for pandemisk influenza”, der blev udgivet i 2008 af Beredskabsstyrelsen i samarbejde med blandt andre Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og Rigspolitiet.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

I kølvandet på SARS-epidemien advarede styrelsen om et fremtidsscenarie, hvor ”et nyt og aggressivt influenzavirus forårsager en alvorlig og langvarig pandemi.”

“De første udbrud konstateres i Sydøstasien, men på under en måned ses de første tilfælde i Danmark, efter at flypassagerer har bragt virus med sig til lufthavne i Europa og videre på tværs af landegrænser. Danmark og alle dets nabolande påvirkes lige alvorligt. Det nye virus er yderst smittefarlig, og der er ingen immunitet i befolkningen fra tidligere influenzaepidemier. Alle aldersgrupper rammes omtrent lige hårdt. Der er kort inkubationstid, og de fleste, der smittes, oplever udpræget sygdomsfornemmelse med pludselig høj feber, luftvejssymptomer, hovedpine og muskelsmerter,” står der i vejledningen.

Ifølge den ”hersker (der) ikke tvivl om, at vi igen vil opleve en pandemi.”

I galleriet ovenfor kan du se, hvilke ting du altid skal vaske hænder efter at have rørt for at undgå smitte.

Ikke nok værnemidler

Med en konstatering af, at verden bliver ramt af pandemier cirka tre-fire gange hvert århundrede, kunne man tro, at eksempelvis et rigt land som Danmark ville tage det uhyggelige fremtidsscenarie alvorligt og forberede sig på det.

Blandt andet ved i god tid at have sikret sig omfattende testudstyr og de såkaldte værnemidler klar til både patienter og sundhedspersonale.

Alligevel måtte Lægemiddelstyrelsen i søndags, kun lidt under en måned efter det første tilfælde af covid-19 i Danmark, advare om, at landet er i fare for at løbe tør for håndsprit og masker.

I weekenden dykkede antallet af tests af coronasmittede til blot 300-400 om dagen, angiveligt fordi man ikke har kunnet skaffe tilstrækkeligt med udstyr.

Kæmper på verdensmarkedet

Regeringen, Danske Regioner og sundhedsmyndighederne er nu kastet ud i en kamp på verdensmarkedet for at skaffe alle de i ”fredstid” ret banale og let tilgængelige materialer, ligesom man herhjemme i stor hast forsøger at stable en produktion på benene.

På et pressemøde i Statsministeriet i går måtte formanden for Dansk Regioner, Stephanie Lose (V), erkende, at det ikke er sikkert, at manglen på værnemidler bliver kortvarig, selvom man arbejder ihærdigt på det.

Hun påpegede også, at nogle leverandører ikke leverer, selvom det er aftalt.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) undskyldte igen, at myndighederne ikke havde svaret på et tilbud fra Sydkorea om at levere tests, men at ”vinduet er åbent”, således at det måske lykkes.

Han påpegede desuden, at det trods alt er lykkedes at skaffe 50.000 masker fra en leverandør.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu