Plejehjem skal ikke tvinges til genoplivning

17. april 2012 09:07 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Plejehjem skal ikke tvinges til genoplivning
Billede mangler

Hvis man arbejder på et plejehjem, så skal man ikke tvinges til at genoplive ældre, der har fået hjertestop.
Sådan lyder beskeden fra Det Etiske Råd efter at mange plejecentre har fået hjertestartere, skriver Kristeligt Dagblad.
Det er nemlig et problem, hvis man genopliver stærkt svækkede beboere mod deres vilje, så de risikerer at blive genoplivet til en endnu mere elendig tilværelse, uddyber næstformand i Det Etiske Råd, Ester Larsen.
“Det er vigtigt, at plejehjemmet afklarer den enkelte beboers ønsker om genoplivning. Eventuelt ved at skrive beboerens ønske ned. I første omgang er tiden ikke inde til centrale regler på området. Men det er muligt, at det senere bliver nødvendigt via lovgivning at beskytte plejehjemsbeboere mod uønskede genoplivningsforsøg,” siger Ester Larsen til Kristeligt Dagblad.
Plejehjemsbeboerne er i gennemsnit 83 år gamle og bor på plejehjem i 29 måneder. De fleste er tilmed fysisk svækkede og lider af demens, og det skal også med i overvejelserne omkring brug af hjertestartere mener folketingsmedlem for Liberal Alliance, Thyra Frank.
“Jeg forstår godt, at man hænger hjertestartere op i lufthavne og på hospitaler, hvor mennesker kan falde om med hjertestop. Men beboerne på et plejehjem befinder sig i livets sidste fase. Det er vigtigt at erkende, at livet en dag er slut, og det er utroligt vigtigt, hvordan vi kommer herfra. Det skal ikke ske voldsomt, men værdigt,” siger Thyra Frank til Kristeligt Dagblad.
Sundhedsminister Astrid Krag (SF) anerkender de etiske dilemmaer og forventer, at en pjece om livsforlængende behandling og genoplivning, som Sundhedsministeriet sender ud til landets plejecentre de kommende måneder, vil “sikre, at der ikke opstår tvivl om sundhedspersonalets pligter og mulighederne for at gøre det bedste for plejehjemsbeboerne,” skriver Astrid Krag til Kristeligt Dagblad.
Kilde: Kristeligt Dagblad

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu