ANNONCE

Plejehjemsbeboere i København nægtes saftevand

8. december 2011 06:00 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Plejehjemsbeboere i København nægtes saftevand
Billede mangler

Et glas velsmagende og læskende saftevand at styrke sig på er en saga blot på flere plejehjem.
 
De ældre på flere plejehjem i Københavns Kommune får et nej, hvis de beder plejepersonalet om et glas saftevand.
 
24timer skriver, at plejehjemme nu har bandlyst saftevand fordi de ældres sukkerforbrug skal ned.
“Målet er, at vi helt skal stoppe med at tilbyde saftevand i første halvår af 2012, for det er tomme kalorier. Københavns Kommune vil gerne have, at vi kommer af med saftevand,” siger Marianne Hansen, leder af køkkenet på Højdevang Sogns Plejehjem til 24timer.
 
De ældre på plejehjemmet Bomi-Parken er skuffede over at de ikke længere kan nyde saftevand.
“Beboerne blev meget utilfredse, da vi for otte måneder stoppede med at servere saftevand,” forklarer Jette Hansen, der arbejder på plejehjemmet til 24timer.
 
Ældre Sagen er forarget over, at flere plejehjem nu giver de ældre et klart nej, når de beder om et glas saftevand.
“Grunden til, at de gamle er så glade for saftevand, er, at deres smagssans med alderen er blevet svækket. Men de har bevaret smagen for det søde, som derfor er mere værdifuldt for de ældre, end mange tror,” siger Ældre Sagens seniorkonsulent Margrethe Kähler og kalder det ifølge 24timer “noget sundhedspjat, der ikke hører hjemme på et plejehjem”.
Hun mener, at det især går ud over de demente ældre, som via sanserne kan få glimt af fortiden, når de smager saftevand.
 
“Når demente drikker søde sager, aktiveres deres hukommelse om gode oplevelser tidligere i livet, så ved at forbyde det fjerner man en af de små glæder, som især demente ældre har tilbage,” siger Margrethe Kähler.
 
Liberal Alliances socialordfører Thyra Frank, der selv har ledet et plejehjem, finder saftevands-forbuddet latterligt.
“Det kan godt være, at sundhedsapostle gider sidde og sutte på en flaske med kildevand. Men de har ingen ret til at kræve, at de ældre skal gøre det. Disse borgere er i den sidste del af deres liv. Lad dem nyde det. Ingen skal opdrage dem til at blive sunde og atletiske,” siger hun til 24timer.
 
Københavns Kommune afviser, at der findes et forbud mod saftevand i kommunen.
“Plejehjemmene har selvbestemmelse, men vores anbefaling er, at de begrænser indtaget af saftevand. Så de må godt få saftevand, men det skal være i begrænsede mængder og ikke i dagligdagen. Det er der gode ernæringsfaglige argumenter for,” siger kostkonsulent Stine Merrild Bækgaard til 24timer.
Kilde:24timer
 
 

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu