ANNONCE

Pludselig blev biler opslugt af jorden

6. august 2018 21:05 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Et stort jordfaldshul åbnede sig under bilerne i byen Harbin i det nordøstlige Kina.

Pludselig blev biler opslugt af jorden
Voldsomt så det ud, da jorden pludselig åbnede sig under bilerne i byen Harbin. Foto: CHINA STRINGER NETWORK/Ritzau Scanpix.

Forestil dig at du kører i bil og så åbner vejen sig pludselig og der opstår et kæmpe hul, som du kører i.

Det var, hvad der lørdag skete i Harbin i det nordøstlige Kina. Her kørte to biler med i alt tre personer i hullet. Alle tre personer slap uskadt fra den voldsomme oplevelse.

Jordfaldshullet i Harbin er på otte kvadratmeter.

Føreren af én af de biler, der kørte i hullet fortæller til South China Morning Post, at han først opdagede det enorme hul, da hans bil var begyndt at tippe ned i hullet. Han huggede bremserne i, men da var det for sent. Samtidig opdagede han den anden bil, der allerede lå nede i hullet, hvor han selv havnede et kort øjeblik efter.

De kinesiske myndigheder er i gang med at undersøge årsagen til jordfaldshullet.

Fakta

Jordfaldshuller

Jordfaldshuller dannes ved en underjordisk sammenstyrtning. Jordfaldshuller kommer især, hvor undergrunden indeholder kalk, og hvor kalken er skyllet væk af vand, eller hvor der er eller har været minedrift. Jordfaldshuller kan også dannes ved, at en i istiden indlejret isblok i morænedannelser er smeltet bort. De øverste jordlag styrter sammen og ned i hulrummet, når de ikke længere kan holde til trykket.

Et jordfaldshul (delvis) fyldt med ferskvand kaldes et ferskvandshul – og et (delvis) fyldt med saltvand kaldes et saltvandshul. Et jordfaldshul under vand kaldes et undersøisk jordfaldshul.

I Danmark findes jordfaldshuller f.eks i skovene bag Møns Klint og i området ved Mønsted Kalkgruber. “Røverstuen” i Rold Skov er et jordfaldshul. Det ligger i Hesselholt Skov, som ejes af Skov- og Naturstyrelsen.

Andre steder på Jorden dannes der også jordfaldshuller. Den 2. november 2010 tidligt om morgenen opstod et jordfaldshul i et boligområde midt i landsbyen Schmalkalden nær Thüringen i Tyskland. I løbet af ganske få minutter opstod et krater, hvor ca. 12.000 kubikmeter jord (samt en enkelt personbil) forsvandt i dybet. Det største jordfaldshul er Xiaozhai Tiankeng (Det himmelske jordhul) i Kina.

Kilde: Wikipedia.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu