ANNONCE

Pludselig overraskede de kongelige alle

25. december 2019 08:48 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Dronningen var ikke bare alene til gudstjeneste.

Klokken 12 den 24. december var der stuvende fuldt foran Marselisborg Slot i den sydligste del af Aarhus. Det kunne nærværende journalist ved selvsyn konstatere.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Årsagen var – for aarhusianere ikke overraskende – det daglige vagtskifte ved slottet, der i juledagene vogtes af Den Kongelige Livgarde. Sådan har det været stort set uændret siden 1972.

Netop det år steg Margrethe på tronen og blev den dronning, vi kender i dag. Siden har det for hende været en tradition, at så ofte som muligt fejres julen på slottet, der blev skænket hendes far som folkegave.

For mangt en aarhusianer er det derfor blevet en tradition at slå et smut forbi det kongelige slot, når juleaftensdag er kommen. I år var altså ingen undtagelse.

Pludselig var de der alle

Sandsynligvis var dronningen slet ikke hjemme klokken 12. Hun har nemlig tillagt sig en anden tradition, når hun fejrer jul i Jyllands hovedstad. Julegudstjeneste i Domkirken.

Den tager sin begyndelse klokken 11 og er et tilløbsstykke – uanset dronningens deltagelse. I år fik de mange royale tilskuere noget for pengene, da dronningen ikke bare dukkede op alene.

Majestæten havde samlet hele familien – begge sønner og næsten alle børnebørn – i et par store VW-busser og ud steg de, vinkede til Aarhus og forsvandt efterfølgende ind i den smukke kirke på Bispetorv/Store Torv.

Familien holder jul sammen på Marselisborg, har Kongehuset tidligere afsløret. Med undtagelse af Prins Joachims ældste sønner Felix og Nikolai, der holder jul med deres mor Alexandra, Grevinde af Frederiksborg.

En klassisk jul

Majestæten havde officiel residensforlæggelse den 20. december. Det betyder, at det er den dag, hun flytter ind på et af sine andre slotte.

Det er uvist, hvor familien bliver hængende i juledagene, men ifølge Kongehusets kalender har Dronning Margrethe først residensforlæggelse igen den 30. december, hvor hun flytter hjem til Amalienborg i København.

I et tidligere stort interview med Aarhus Stiftstidende har majestæten sat ord på, hvordan hun og familien holder jul. Som matriark gælder det naturligvis, at “mit hus, mine regler”. Derfor holder de kongelige en særdeles klassisk jul.

En del af juleindretningen er faktisk hjemmelavede nisser, som de to prinser Joachim og Frederik har lavet. Julemiddagen er den – måske for mange nutidsdanskere knap så – traditionelle med risengrød og gås samt den engelske “plum cake”, som dronning Ingrid tidligere serverede.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu