ANNONCE

Pludselig stigning i afgørende coronatal

26. december 2020 14:22 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Markant forhøjet positivprocent.

Det seneste døgn er mere end 52.000 danskere blevet testet for Covid-19. For de 6863 var det første gang. Det har resulteret i hele 1834 bekræftede smittetilfælde, der i sig selv ikke er højt sammenlignet med de seneste mange dage op mod jul.

Til gengæld viser tallene fra Statens Serum Institut (SSI) også, at positivprocenten er ret høj i forhold til dagene op mod jul. Mange benyttede sig af de private lyntests før juleaften for på den måde at kunne få et hurtigt svar på, om der var coronavirus-smitte.

De såkaldte lyntests giver svar på et kvarters tid, men problemet er, at der er stor usikkerhed forbundet med dem. Det vil sige, at personer godt kan være smittet med Covid-19, selv om en lyntest giver negativt svar.

Høje procenter

Torsdag blev der foretaget 20.785 lyntest hos de fire private udbydere, der har kontrakt med staten. Det er omtrent en fjerdedel af, hvad der blev gennemført lillejuleaftensdag. 729 af torsdagens tests var positive, viser tal fra de fire.

Det svarer til, at 3,51 procent af testene var positive, hvilket er en betydelig stigning fra de foregående dage, hvor positivprocenten siden 21. december har ligget mellem 1,35 og 1,91.

Positivprocenten gennem det offentlige testsystem er også markant forhøjet mellem 1. og 2. juledag. Knap 3,5 procent af de 52.699 foretagne prøver er kommet tilbage med et positivt coronavirus-svar, kan man udregne af tallene.

Tredobling

Det seneste døgn er antallet af nyindlæggelser oppe på 133. Sammenholdt med antallet af udskrivelser og dødsfald – dem er der 19 af det seneste døgn – giver det 50 såkaldte nye indlæggelser. Dermed er 776 personer indlagt på det tidspunkt, hvor SSI laver sin sammentælling.

Altså, er antallet af indlagte nu det højeste under den hjemlige epidemi. I øvrigt var der 254 indlagte landet over den 1. december.

Så på 21 dage er der altså sket en tredobling. Af de indlagte ligger 96 på en intensiv afdeling, fordi deres tilstand er særdeles krævende. 62 får hjælp til at trække vejret med en respirator.

Den høje andel af indlæggelser smitter også af på dødsfald. Med yderligere 19 dødsfald det seneste døgn er nu 1153 personer døde i Danmark, mens de har haft coronavirus i kroppen. Det svarer til, at 0,8 procent af de, der er testet positivt, dør.

Vaccinen ankommet til Danmark

Tidligt lørdag morgen ankom, som du kan se i galleriet over artiklen, de første Covid-19-vacciner til SSI. Herfra er de kørt videre til landets fem regioner, hvor der er nøje udvalgte plejecentre, der vil modtage dem og give det første stik søndag klokken ni.

– Vi har længe glædet os til at modtage den her første ladning af vacciner og derfor snart kunne sende dem ud til danskerne.

– Det er meget, meget dejligt, at vi nu snart kan lave et direkte slag tilbage mod corona ved at behandle det aktivt ved, at vi immuniserer, således at man ikke bliver syg, sagde SSI-direktør Henrik Ullum i den forbindelse til Ritzau.

Danmark har modtaget 9750 doser, der vil blive givet til 9750 forskellige personer. De skal senere have en dosis nummer to.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu