ANNONCE

Polakker erstatter maskiner i byggeriet

4. januar 2012 09:11 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Polakker erstatter maskiner i byggeriet
Billede mangler

Østarbejdere er nu så billige i drift, at flere udenlandske firmaer dropper at investere i maskiner til fordel for gammeldags håndkraft.
Det skriver Fagbladet 3F.
Flere tilsynsførende i Arbejdstilsynet råber nu op om, at den teknologiske udvikling på byggepladserne er gået i stå.
“Vi ser i højere grad, at udenlandske virksomheder laver manuelt arbejde, hvor man bruger tekniske hjælpemidler,” siger tilsynsførende Kennet Emil Holm Petersen til Fagbladet 3F.
En anden tilsynsførende, Flemming Overby, fortæller, at i stedet for at leje kraner til at løfte gipsplader op til eksempelvis 4. sals højde, så bliver de ansatte sat til at slæbe dem op af trapperne. Eller også undlader mestrene at leje gravemaskiner og sætter i stedet østarbejdere til at grave ud med skovl og spade.
“Vi kan se, at nogle virksomheder med udenlandsk arbejdskraft vælger metoder med mere nedslidning,” siger Flemming Overby til Fagbladet 3F.
Og det kan betale sig at få østarbejderne til at erstatte maskinerne. For deres løn ligger langt under, hvad deres danske kolleger tjener.
“Hvis lønnen er, som den skal være, kan det ikke betale sig at sætte folk til at grave og slæbe i stedet for at bruge maskiner. Når de udenlandske virksomheder gør et, er det fordi, lønnen er langt fra den danske,” siger chef for arbejdsmiljø i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen til Fagbladet 3F.
Ved de forhandlingerne om en ny overenskomst for byggeriet, som netop er gået i gang, kræver 3F et tillæg på 20 kroner oven i mindstelønnen på 112,25 kroner i timen.
Der er tale om et såkaldt tillæg for akkordafsavn, som især skal hæve mindstelønnen, der ligger 50 kroner under gennemsnittet for danske håndværkere.
“Det vil være en stor stigning. Og det vil betyde, at vi begynder at nærme os dansk lønniveau og en fair konkurrence,” siger Peter Hougård Nielsen, formand for 3F’s byggegruppe.
Kilde: Fagbladet 3F

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu