Politi: 30-årig ville stikke tilfældige folk ned i København

22. december 2017 18:08 | Af: Matias Mortensen, mm@newsbreak.dk

En 30-årig syrisk mand er anholdt og sigtet for at have forsøgt at gennemføre et terrorangreb i København.

Politi: 30-årig ville  stikke tilfældige folk ned i København
Københavns Politi har anholdt en 30-årig mand, som menes at være den ind til nu ukendte medgerningsmand, der havde planlagt et terrorangreb i København sammen med den såkaldte Tændstikmand, der blev anholdt og dømt for sagen i Tyskland. Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2015)

I november 2016 ville to mænd have gennemført et terrorangreb i København. De ville have forsøgt at sære eller dræbe flere personer med knive et ukendt sted i København. Efterfølgende ville de have detoneret flere sprængladninger.

Det mener politiet i hvert fald.

Den ene af mændene, den 21-årige syrer , blev anholdt sidste år i Tyskland, og er siden blevet dømt ved en tysk domstol for at have planlagt terrorangrebet.

Københavns Politi har torsdag anholdt en anden mand, som formodes at have stået i ledtog med manden, der blev dømt i Tyskland.

Der er tale om 30-årig syrisk mand, som er asylansøger i Sverige, oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Han blev anholdt torsdag og sigtet for forsøg på terrorisme. Fredag blev han varetægtsfængslet i fire uger ved et grundlovsforhør, som blev holdt for lukkede i Københavns Byret. Der er også nedlagt navneforbud i sagen.

Den anholdte menes, at have været klar til at gennemføre terrorangrebet sammen med Dieab Khadigah, som også er blevet kaldt Tændstikmanden, fordi han havde en ekstremt stor mængde tændstikker i sin rygsæk, da han blev standset af tysk politi.

Rygsækken fuld af tændstikker

Dieab Khadigah forsøgte den 19. november at rejse ind i Danmark, men han blev nægtet indrejse. Han blev efterfølgende arresteret af tysk politi. Politiet mener, at den nu anholdte 30-årige mand ventede i København og var klar til at gennemføre angrebet den 19. november sidste år.

Politiet vurderer sagen som særdeles alvorlig.

– Vi ser med stor alvor på planlagte terrorangreb mod Danmark, og vi er tilfredse med, at retten har varetægtsfængslet den sigtede, udtaler Senioranklager Sidsel Klixbüll.

– Vi skal dræbe hele verden

Eb.dk skriver, at den 30-årige anholdte tidligere har været tiltalt for et brandattentat mod en shiamuslimsk moske i Malmø. Han endte med at blive frikandt i sagen.

Under sagens bevisførelse kom det frem, at han nærede sympati for Islamisk Stat. Et af beviserne var en Facebook-chat, han havde haft med sin mor.

– Vi skal dræbe hele verden, til Gud bliver dyrket 100 procent. Hvis 99 procent dyrker ham, så vil vi fortsætte med at dræbe til 100 procent dyrker ham, skrev den 30-årige i en af beskederne til sin mor.

Fakta

Sagen om tændstikmanden

Fredag blev en 30-årig syrisk mand fremstillet i Københavns Byret. Han er sigtet for at planlægge et terrorangreb i København.

Det har han formentlig ikke været alene om, mener politiet. Anholdelsen hænger tilsyneladende sammen med sagen om en 21-årig landsmand – kendt som tændstikmanden, som i sommer blev dømt i Tyskland.

Vi ved endnu ikke meget om den anholdte 30-årige syrer, men her er, hvad vi ved om terrorsagen:

* Den 21-årige – og allerede dømte – syrer kom til Tyskland i sommeren 2015 og blev kort tid efter placeret i et asylcenter i byen Biberach i det sydlige Tyskland.

* Han forsøgte at komme ind i Danmark fra Puttgarden via Rødby 19. november 2016.

* Med sig havde han 17.000 tændstikker, en pakke fyrværkeri, 17 batterier, seks walkie-talkier og to køkkenknive.

* Han blev nægtet indrejse af dansk politi på grund af mangel på gyldige rejsepapirer og sendt tilbage til Biberach af det tyske politi, der først havde sikret sig rygsækken i Puttgarden.

* Tysk politi anholdt ham herefter 20. november, og dagen efter blev han varetægtsfængslet.

* Han har erkendt at have haft kontakt med to personer, der planlagde et bombeangreb i København.

* Den ene har han kun haft kontakt med på Facebook. Den anden skulle han efter eget udsagn mødes med på Hovedbanegården i København.

* Han blev i juli straffet med seks år og seks måneders fængsel ved retten i sydtyske Ravensburg.

Kilde: Ritzau

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu