Politi i stor kontrol: Nu klapper fælden

2. april 2019 06:00 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Fra mandag morgen er politi over hele landet gået på intensiv jagt efter en helt speciel gruppe af trafikanter.

Er din speederfod lidt for tung, så kan det meget vel komme til at koste dig en bøde.

For i disse dage er politi over hele landet i gang med en stor kontrol målrettet mod netop hastighedsovertrædelser.

Den særlige kontrol rettet mod hastighedsovertrædelser gennemføres i dagene fra 1. april til og med 7. april – altså på søndag. Kontrollen er en del af rækken af de fælleseuropæiske færdselskontroller, der arrangeres af det europæiske færdselspolitisamarbejde TISPOL, og er delvist finansieret af EU-kommissionen.

– Hvert år bliver politiet kaldt ud til utallige trafikulykker, der kunne have været undgået, hvis trafikanterne havde overholdt fartgrænserne. Trafikulykker, der i nogle tilfælde får en tragisk udgang og i andre tilfælde mærkes de implicerede for livet. Derfor er hastighed et meget vigtigt indsatsområde, og vi prioriterer fartkontrol på vejene for at redde liv og skabe tryghed for dem, der færdes i trafikken, siger Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter og fortsætter:

– Selv en lille hastighedsoverskridelse har stor betydning for bremselængden.

Derfor er det vigtigt

Politiet forklarer vigtigheden af indsatsen sådan her:

* Der er en klar sammenhæng mellem farten på vejene og antallet af dræbte og tilskadekomne.

* For høj hastighed vurderes at være den hyppigste årsag til færdselsulykker med alvorlig tilskadekomst og dødsfald.

* 2012 – 2017 omkom 416 personer i en trafikulykke, hvor mindst en af de involverede parter kørte for stærkt i forhold til hastighedsgrænsen eller forholdene. I 72% af ulykkerne var farten en medvirkende årsag til, at ulykken opstod. I de sidste 28% var farten årsag til, at ulykken blev med dødelig udgang.

* Ved 80 km/t. kører du ca. 33 meter mens du reagerer, og efter ca. 64 meter holder du stille. Kører du 95 km/t. bruger du yderligere 19 meter på at holde stille ved maksimal bremsning af køretøjet.

* Hvis 2 bilister kolliderer med 80 km/t., vil ulykken i 30% af tilfældene have dødelig udgang. Risikoen fordobles til 60% ved en hastighed på 90 km/t.

* Hvis en bilist rammer en fodgænger med 80 km/t. vil ulykken være fatal i 60% af tilfældene. Risikoen stiger til 80% ved 90 km/t.

* De fleste dødsulykker i trafikken sker på landeveje. 62% af dødsulykkerne på disse veje sker med en hastighedsoverskridelse på mindre end 20 km/t. 38% af dødsulykkerne sker med en overskridelse på mere end 20 km/t.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu