Politi: Kim Walls lig har fået presset luften ud

23. august 2017 09:22 | Af: Matias Mortensen, mm@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Der var fæstnet metal til liget af Kim Wall, og luften var forsøgt at presset ud af kroppen, fortæller efterforskningsleder.

Politiet har med fundet af Kim Walls torso fået et stort gennembrud i sagen om den svenske journalists død. Det fortæller vicepolitiinspektør og efterforskningsleder Jens Møller på et pressemøde onsdag morgen.

Han fortæller, at DNA fra torsoen matcher med DNA fra Kim Walls tandbørste og hårbørste. Der er også fundet blodspor i ubåden UC3 Nautilus, der matcher med Kim Walls DNA.

Jens Møller oplyser, at der bevidst var forsøgt at sikre, at liget ikke skulle flyde op til havoverfladen.

Der er skader på torsoen, som ser ud til at være bevidst tilført, med det formål at presse luft ud af kroppen, oplyser Jens Møller. Derudover var der fæstnet noget metal til kroppen, som også .

Politiet leder stadig efter resterne af svenskerens krop.

Kim Wall har været eftersøgt siden natten til fredag den 11. august, hvor hendes kæreste meldte hende savnet.

Hun var taget med på en sejltur i ubåden “UC3 Nautilus”, men vendte ikke tilbage som aftalt og var heller ikke på ubåden, da den blev fundet fredag formiddag.

Ejeren af ubåden, Peter Madsen, er sigtet for drab. Han nægter sig skyldig.

– Det her er et gennembrud i efterforskningen, siger Jens Møller.

Det dna, som er blevet fundet på torsoen, er blevet taget fra Walls muskler. Størstedelen af eventuelt dna på ydersiden af kroppen er blevet skyllet væk af saltvand.

Lig kan have andre DNA-spor

Først om “et stykke tid” kan undersøgelser afgøre, om der er dna fra et andet menneske på kroppen, tilføjer Jens Møller.

Peter Madsen forklarede i første omgang, at han satte Kim Wall af ved Refshaleøen torsdag den 10. august om aftenen.

Senere sagde han dog til politiet, at Kim Wall blev dræbt ved en ulykke på båden, og at han derefter bortskaffede liget.

Politiet har siden da ledt efter det langs den rute, som ubåden sejlede – blandt andet i Køge Bugt.

Det var dog først, da en forbipasserende cyklist opdagede en menneskekrop i vandet ud for Klydesøen på Amager, at det lykkedes at finde liget. Det skete mandag eftermiddag.

Fakta

Overblik i ubådssagen (fra 10. til 23. august)

Den svenske journalist Kim Wall døde om bord på ubåden”UC3 Nautilus”. Det fortæller Københavns Politi i en pressemeddelelse. Ubådsejeren Peter Madsen har forklaret politiet og i et lukket grundlovsforhør, at Kim Wall døde som følge af en ulykke, hvorefter hun blev begravet i havet.

Sagen begyndte med en storstilet eftersøgning og fængsling af ubådsejeren Peter Madsen, kaldet “Raket-Madsen”. Han er sigtet for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

Her er et overblik over forløbet:

Torsdag 10. august:

Omkring klokken 19 sejler den 30-årige svenske journalist Kim Wall sammen med Peter Madsen ud fra Refshaleøen i ubåden “UC3 Nautilus”. Vidner ser kvinden og ubådsejeren stå sammen i ubådens tårn.

Omkring klokken 22.30: Peter Madsen har oplyst, at det er omkring dette tidspunkt, at han satte kvinden af ved restaurant Halvandet på Refshaleøen i København.

Fredag 11. august:

Omkring klokken 02.30 kontakter kvindens kæreste Forsvarets søredningstjeneste, JRCC, efter at hun ikke er vendt tilbage fra prøvesejladsen. Man forsøger at finde og få kontakt til ubåden i løbet af formiddagen.

Klokken 10.30 er der radiokontakt med ubåden, der befinder sig i Køge Bugt. Ejeren forklarer, at ubåden har tekniske problemer, men at der ikke er tilskadekomne. Ubåden sætter kurs mod havn.

Omkring klokken 11 begynder ubåden at synke, og Peter Madsen springer i havet. Han bliver reddet af en privat motorbåd, der sejler ham i land. Da han ankommer til Dragør, forklarer han, at der var problemer med ubådens ene ballasttank, og at den sank, da han forsøgte at løse problemet.

Klokken 11.36 bliver Peter Madsen anholdt og kørt til politiets Station City på Halmtorvet i København til søforhør. Politiet melder efterfølgende ud, at de vil sende dykkere ned til ubåden.

Klokken 17.44 udsender Københavns Politi en pressemeddelelse om, at ubådsejeren er anholdt og sigtet for drab på den svenske kvinde.

Lørdag 12. august:

Kort før klokken 10 begynder bjærgningen af ubåden.

Klokken 10 bliver ubådsejeren stillet for en dommer i Københavns Byret. Det foregår bag lukkede døre af hensyn til Kim Walls pårørende og politiets efterforskning.

Klokken 16.45 afsiger dommer Kari Sørensen kendelse. Peter Madsen bliver varetægtsfængslet, men ikke for drab. Bag de lukkede døre har han afgivet forklaring, og anklager Louise Nielsen har rejst en underordnet sigtelse om uagtsomt manddrab.

Søndag 13. august:

Omkring klokken 02.30 bliver ubåden bragt i land.

Klokken 11.30 fortæller vicepolitiinspektør Jens Møller på et pressemøde, at der ikke er fundet personer eller lig i ubåden. Den betragtes stadig som et muligt gerningssted, og Jens Møller siger, at det ser ud til, at ubåden er gået ned som følge af en bevidst handling.

Mandag 14. august:

Eftersøgningen efter den forsvundne Kim Wall fortsætter. Det sker fra luften med fly fra Flyverhjemmeværnet.

Mandag 21. august:

Dele af dørlukningen bliver ophævet på baggrund af en henvendelse fra anklagemyndigheden og sagens forsvarer.

I en pressemeddelelse fra Københavns Politi fremgår det, at Peter Madsen til politiet og i retten har forklaret, at der skete en ulykke om bord på ubåden. Det førte til Kim Walls død, og han har efterfølgende begravet hende til søs på et ikke nærmere defineret sted i Køge Bugt.

Københavns Politi opretholder sigtelsen om drab.

Peter Madsen nægter sig skyldig i sigtelsen.

De danske og svenske søfartsmyndigheder har udarbejdet et overblik over ubådens sejlrute i Køge Bugt og Øresund. Der blev i fredags foretaget dyk på ruten, og indsatsen fortsætter mandag.

Både dansk og svensk politi har hen over weekenden søgt efter Kim Wall med skibe og helikopter. Det fortsætter de med mandag.

Tirsdag 22. august:

Vicepolitiinspektør Jens Møller fortæller på et pressemøde, at der ikke er noget, der taler imod, at kvindetorsoen er Kim Wall. Identiteten kendes dog ikke endnu. De manglende arme, hoved og ben er blevet fjernet ved en “bevidst afskæring”.

Onsdag 23. august:

Kort efter klokken syv om morgenen meddeler Københavns Politi på Twitter, at dna-profilen på liget matcher med den forsvundne journalist Kim Wall.

Kilder: ritzau, jp.dk, eb.dk, TT, tv2.dk, Københavns Politi

/ritzau/

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu